Verslag van de jaarlijkse braderie in Nispen op 31 augustus 2014. Omdat er in Roosendaal precies op dezelfde dag een braderie werd gehouden, viel het aantal bezoekers enigszins tegen.
Gedicht over de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2016: "De dagen, begin mei, staan in het teken van rouw. En worden oorlogsslachtoffers geëerd om hun trouw. Moge zij vredig rusten op het veld van eer en moed. Zij die vielen bleven achter, eenzaam en voorgoed".
Verslag van de zevende kerstzang in de Sint-Pieterskerk te Essen-Hoek op zondag 27 december 2015. Deze middag komen zo'n tweehonderd muziek- en zangliefhebbers bij elkaar om samen kerstliederen te zingen.
Gedicht van Cees Sep over een fietstocht door het Brabantse land: "Fietsen in de herfst, winter, zomer en lente, bij goed weer zijn het de vier prominenten. Soms wind in de rug, of met de wind op kop. En kilometers na kilometers volgen daarop".
Gedicht van Cees Sep, waarin hij terugkijkt op zijn jeugd in Kalsdonk: "Kalsdonk, na de oorlog een buurt in volle bloei. Langzaam begon de wijk aan een gezonde groei." Dit gedicht staat ook in dialect op de verhalenbank.
Verslag van het aperitiefconcert dat het Essense zangkoor Ericantat op zondag 29 maart gaf in de Rooms Katholieke Kerk College Eucharistisch Hart te Essen. Naast wereldlijke muziek brengt Ericantat ook religieuze muziek voor feestelijke en andere eucharistievieringen. Gregoriaanse gezangen zijn mooi om te zingen, maar ook om naar te luisteren.
Gedicht over de Brabantse Dorpenderby, waar Nispen in 2015 aan meedeed en de eerste prijs won.
Gedicht over de Nispense heemkundekring De Heerlijckheijd: Een bloeiende vereniging die straalt van degelijkheid. Gezeten in een van de oudste dorpen van West-Brabant, doch bescheiden en gewoon gebleven, zeer briljant.
Zo mar is ’ne kéér wa d ònzin, da maag ee, da mòt kunne vin ’k. ’k vervéél m’n eigen ’n bietje, en dan gaode zo mar wa schrijvenee. Stoeie mee letters, cijfers, puntjes, stripkes en kòmmas, en gao zo dur. ’t ver’aoltje waor at diejen ònzin ier ònder ammel over gaot, da gaon ’k schrijven in ’t Roosendaols dialect.
Gedicht van Cees Sep over de binnenstad, stadsvernieuwing, Riek Bakker en de toekomst van Roosendaal: "Onze Prof. Riek, dat is een aanpakker. Burgers, Boeren en Buitenlui, wordt wakker. En zie eens waarin wordt geïnvesteerd. Tot de pot leeg is en wordt opgesoupeerd!"
Zaterdag 8 juli het Storytelling Festival in De Kring en Tongerlohuys. Erfgoedcentrum Tongerlohyus, theater en de cultuur-educatieve tak CultuurCompaan zijn nu een jaar samengevoegd en dit wordt gevierd met een cultureel festival. In de tentoonstelling hangen 252 portretten van Roosendalers die genomineerd zijn als iconen. Bekende en belangrijke personen die veel hebben betekend voor het belangrijk culturele leven.
Vorige week las ik in de krant, BN DeStem, een stukje over een van de Roosendaalse iconen. De persoon, over wie het ging, was groenteboer en had op Kalsdonk zijn groenten- en fruitzaak. Omdat hij zijn koopwaar met luide en schreeuwerige stem aanbood, kreeg hij als bijnaam, Willem de Kwèèker. Zijn echte naam was Willem (Wim) Rijnkels.