T T

Regionale Heemkunde Quiz 2014

Publicatiedatum 19-06-2017

Vrijdagavond 14 November 2014, om 19.30 uur begonnen in het multicultureel centrum De Geerhoek te Wouw zestien heemkundekringen aan de 25e editie van de Regionale Heemkunde Quiz West-Brabant. Het was slecht weer, regen en veel wind, dus een mooie avond om binnen te zitten. Voorzitter Henk Hellegers van Brabants Heem opende de avond. De Regionale Heemkunde Quiz West-Brabant werd voor het eerst gehouden in 1990. Daarna vertelde de voorzitter van de H.K.K. De Vierschaer Wouw, André Dingemans, dat er dit jaar een nieuwe trofee was voor de winnaar, namelijk de triltand cultivatortand. Een prachtige bokaal die een stukje het rijke Wouwse boerenleven van vroeger laat zien.

Heemkundekring De Vierschaer uit Wouw mocht de zilveren editie organiseren vanwege de overwinning 16 november 2013 vorig jaar in Oudenbosch, zoals ook vermeld staat op de activiteitenkalender van de heemkundekring. De heemkundekring die als eerste eindigt mag de quiz het jaar daarop organiseren. Het is een hele klus om de quiz en alles wat erom heen draait voor elkaar te krijgen. Met vrijwilligers is men er daarom het hele jaar door mee bezig. Maar Wouw had het dit jaar weer perfect georganiseerd.
Nieuwe deelnemende heemkundekringen waren dit jaar H.K.K. St. Hooghe Heerlickheijt uit Wernhout en H.K.K. De Wilhelmiet uit Huijbergen. Dit jaar namen 16 heemkundekringen deel aan de quiz. Met maximaal acht personen mocht elke kring deelnemen. H.K.K. Het land van Gastel liet dit jaar verstek gaan. Welke heemkundekring zou als eerste eindigen? Ons team van heemkundekring De Heerleijckheijd Nispen bestond uit acht personen, de Dames: Inge Aerden, Corry verbraak, Madeleine Dekkers en Adje Luijten. En de Heren: onze voorzitter René Leijdekkers, Piet Hectors, Ad van Hees en Cees Sep.

Er werden 8 theorieronden met 10 vragen en tussendoor 5 ‘doe’-vragen gesteld. De 10 vragen gingen over Criminelen, Pausen, Herbestemming van Kerken, Het jaar 1990 (vanwege 25 jaar jubileum!), Eerste Wereldoorlog (waarop ons team eensgezind de joker had ingezet om extra bonus punten te verdienen), Insecten, Mythologische figuren, Heraldiek, Alledaagse dingen en Volksliederen. De vragen over volksliederen waren niet zo moeilijk. Met goed denkwerk en door met elkaar te overleggen, kwamen we toch een heel eind.Vooral de Heraldiek en Mythologische figuur vragen bleken verrassend moeilijk te zijn.
De 5 ‘doe’-vragen waren als volgt: Cryptisch raadsel, Schilderijenherkenning, Standbeeldenherkenning, Kleurplaat legpuzzel en een A4tje zodanig uitknippen dat een teamlid er doorheen kon stappen. Het kader moest echter heel blijven. Ook ons team kreeg het voor elkaar. Maar het winnende team Broeder Christofoor Oudenbosch presteerde het echter om zo te knippen dat acht teamleden er doorheen konden stappen. Ook met deze opdrachten kregen we nogal wat voor onze kiezen. Om zomaar eens een instinker als voorbeeld te geven! De vraag: Hoeveel tanden heeft een koe in de bovenkaak? Het antwoord: geen enkele. Hij heeft alleen maar kiezen! En hoeveel pausen waren er in het jaar 1978? Er waren in dat jaar drie pausen. Dat jaar wordt daarom het Driepausenjaar genoemd.

Weer was het heemkundekring Broeder Christofoor uit Oudenbosch die de overwinning in de wacht sleepte. Met een totaal van 90 punten wonnen zij de quiz. Een prachtige tweede plaats voor ons team heemkundekring De Heerlijckheijd Nispen met slechts 2 punten verschil, totaal 88 punten. Op de derde plaats de nieuwkomer uit Huijbergen, H.K.K. De Wilhelmiet Huijbergen, met 85 punten. Knap gedaan hoor!

Rond de klok van 23.00 uur werd uitslag bekendgemaakt. De eindstand met de deelnemende heemkundekringen op volgorde:

 1. H.K.K. Broeder Christofoor Oudenbosch. 90 punten
 2. H.K.K. De Heerlijckheijd Nispen . 88 punten
 3. H.K.K. De Wilhelmiet Huijbergen (nieuwkomer) 85 punten
 4. H.K.K. Paulus van Daesdonck Ulvenhout . 83 punten
 5. H.K.K. Engelbrecht van Nassau Breda. 83 punten
 6. H.K.K. De Honderd Hoeve Hoeven . 82 punten
 7. H.K.K. Jan uten Houte Etten –Leur . 78 punten
 8. H.K.K.De Vrijheijt van Rosendale Roosendaal. 76 punten
 9. H.K.K.Die Overdraghe Klundert . 73 punten
 10. St. Hooghe Heerlickheijt Wernhout (nieuwkomer) 72 punten
 11. H.K.K.De Steenen Kamer Steenbergen . 71 punten
 12. Chv Nyen Aenwas van Nassau Dinteloord. 71 punten
 13. H.K.K.Fijnaart en Heijningen. 66 punten
 14. H.K.K.Ambachtsheerlijkheid Nieuw-Vossemeer. 66 punten
 15. H.K.K.De Drie Heerlijkheden Zundert. 65 punten
 16. H.K.K.Den Lande van Zegge . 62 punten


De 26e Regionale Heemkunde Quiz wordt volgend jaar in Oudenbosch gehouden. Zij mogen dan de organisatie op zich nemen. De voorzitter van heemkundekring Broeder Christofoor Oudenbosch, J. Bedaf, belooft dat ze er alles aan doen om te zorgen dat alles goed verloopt.

Iedereen van de heemkundekring De Vierschaer Wouw die meegewerkt hebben, bedankt voor de mooie, goedverzorgde avond.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

De belevenis van een 7-jarig meisje vanuit een houten Oostenrijkse woning.

 

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet.

> Lees meer