T T

Roosendaal en Nispen bevrijd

Publicatiedatum 14-08-2019

Ik loop alvast maar vooruit op het komende bevrijdingsfeest in oktober. Op het moment van schrijven zitten we toch in de maand met de Nationale Dodenherdenking op zaterdag 4 mei, 5 mei Nationale Bevrijdingsdag. En op 10 mei gedenken we het begin van W.O.II. De oorlog die maar 80 uur duurde, doch de bezetting door de Duitsers vier en een half jaar lang.

Op 30 oktober 2019 is het precies 75 jaar geleden dat we in Roosendaal bevrijd zijn van bezetting door de Duitsers. In Nispen werd hard gevochten aan de grens, een zware tankslag volgde. Gesneuvelde Duitse en Engelse soldaten werden begraven langs de kant van de weg en op akkers. Elk graf werd gemarkeerd met een houten kruis, helm en naam plaatje.

De Duitsers wilden het grensgebied niet opgeven. Op 26 oktober 1944 werd Nispen bevrijd door de drie Engelse Divisies, Polar Bears Regiment. Maar het zou toch nog tot 30 oktober 1944 duren eer de Polar Bears Roosendaal bereikten.

De Roosendaalse bevolking had natuurlijk de bevrijding wel zien aankomen, maar toch!

Ik weet het nog goed, het nieuws verspreidde zich snel, mijn moeder en vader waren blij. Ze hoefden niet meer hals over kop de schuilkelder in voor de bombardementen. Iets wat ik overigens wel spannend en leuk en vond. De familie lichtte elkaar in, en de donkere dagen werden gelukkig wat lichter. Wij kregen drop, chocolade, biscuitkoekjes, sinaasappelen en extra vitamientjes van onze bevrijders. Op de wei voor de Heilig Hart kerk stond het vol met jeeps, vrachtwagens en tenten. Ook stonden er auto’s volgeladen met benzine en olie. Soldaten liepen af en aan, terwijl de Duitse soldaten steeds verder verdreven werden. In korte tijd werd "Oranje boven" gezongen en optochten trokken door de straten. Wanneer men nog een fiets had werd hij opgefraaid met oranje sjerpen. "Oranje boven, leve ons Wilhelmien" zongen we op de Oude Markt voor Koningin Wilhelmina .

Heel de stad stond op zijn kop, het was feest. Wij hadden thuis een bokkenwagen met een echte Bok. De Bok en de wagen werden versierd met slingers oranje papier en linten. En zo ging het in optocht door de straten. Het kon niet meer kapot!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet.

> Lees meer

Bevrijding Essen 1944

Op 22 oktober 1944 was de bevrijding van Essen een feit. 4 dagen later volgde Nispen en nóg eens 4 dagen later, op 30 oktober, volgde ook Roosendaal. Daaruit mogen we concluseren dat er, gedurende ruim een week, flink werd gevochten in ons grensgebied. Cees Sep maakte diversen gedichten over deze periode. In dit gedicht staat Essen centraal.

 

> Lees meer