T T

Marechaussee op de kaai

Publicatiedatum 14-06-2017

Jan Mol denkt nog vaak terug aan de marechaussees die tijdens de mobilisatie vlakbij zijn ouderlijke woning in een wachthokje zaten: “Wij woonden aan de Dwarskaai 1, pal aan de schuiven, daar waar nu dat mooie appartementencomplex staat. Ons huis stond op palen. Dat voorkwam dat er scheuren ontstonden als de stoomtreinen voorbij kwamen. Die treinen vertrokken bij het station en kwamen pas goed op gang ter hoogte van ons huis.

Tijdens de mobilisatie stond daar een wachthokje voor de marechaussees. Nou, die mannen hadden het zwaar hoor. Vooral in de winter was het er ijs- en ijskoud. Mijn moeder gaf die mannen daarom regelmatig een bak koffie of een kom soep. En dat werd gewaardeerd. Want toen mijn moeder een tijdje later geopereerd moest worden in het Charitasziekenhuis, kreeg ze een grote bos bloemen van overste De Jager en zijn mannen.

Even later brak de oorlog uit en zijn veel van die marechaussees naar onder meer Engeland gegaan. De meesten hebben we nooit meer gezien, maar die bos bloemen zijn we nooit vergeten.”

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code

Bevrijding Essen 1944

Op 22 oktober 1944 was de bevrijding van Essen een feit. 4 dagen later volgde Nispen en nóg eens 4 dagen later, op 30 oktober, volgde ook Roosendaal. Daaruit mogen we concluseren dat er, gedurende ruim een week, flink werd gevochten in ons grensgebied. Cees Sep maakte diversen gedichten over deze periode. In dit gedicht staat Essen centraal.

 

> Lees meer

Bombardement - 31 mei 1944

De geallieerden bombardeerden op 31 mei 1944 de melkfabriek ’t Anker en de St. Marieschool. Er vielen 87 doden. Cees Sep van het Roosendaals Dichters Collectief schreef het volgende indrukwekkende gedicht over deze zwarte dag in Roosendaal.

> Lees meer

Nispen bevrijd!

Na 4,5 jaar bezet te zijn geweest door de Duitsers kreeg Nispen op 26 oktober 1944 haar vrijheid terug. Cees Sep schreef er dit gedicht over.

> Lees meer