T T

Marechaussee op de kaai

Publicatiedatum 14-06-2017

Jan Mol denkt nog vaak terug aan de marechaussees die tijdens de mobilisatie vlakbij zijn ouderlijke woning in een wachthokje zaten: “Wij woonden aan de Dwarskaai 1, pal aan de schuiven, daar waar nu dat mooie appartementencomplex staat. Ons huis stond op palen. Dat voorkwam dat er scheuren ontstonden als de stoomtreinen voorbij kwamen. Die treinen vertrokken bij het station en kwamen pas goed op gang ter hoogte van ons huis.

Tijdens de mobilisatie stond daar een wachthokje voor de marechaussees. Nou, die mannen hadden het zwaar hoor. Vooral in de winter was het er ijs- en ijskoud. Mijn moeder gaf die mannen daarom regelmatig een bak koffie of een kom soep. En dat werd gewaardeerd. Want toen mijn moeder een tijdje later geopereerd moest worden in het Charitasziekenhuis, kreeg ze een grote bos bloemen van overste De Jager en zijn mannen.

Even later brak de oorlog uit en zijn veel van die marechaussees naar onder meer Engeland gegaan. De meesten hebben we nooit meer gezien, maar die bos bloemen zijn we nooit vergeten.”

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet.

> Lees meer

Bevrijding Essen 1944

Op 22 oktober 1944 was de bevrijding van Essen een feit. 4 dagen later volgde Nispen en nóg eens 4 dagen later, op 30 oktober, volgde ook Roosendaal. Daaruit mogen we concluseren dat er, gedurende ruim een week, flink werd gevochten in ons grensgebied. Cees Sep maakte diversen gedichten over deze periode. In dit gedicht staat Essen centraal.

 

> Lees meer