T T

Eerste Lichtjesavond Zegestede 2017

Publicatiedatum 27-11-2017

Zondagavond 19 november organiseerde "Werkgroep Allerzielen" voor het eerst "lichtjesavond" in Roosendaal. De Werkgroep Allerzielen bestaat uit vrijwilligers en medewerkers van Stichting Crematoria Begraafplaats Zoom en Zegestede en de werkgroep Rouwbegeleiding West Noord Brabant en Tholen. De werkgroep gaf aan dat er behoefte is om in een vertrouwelijke, gemoedelijke sfeer het gemis van dierbaren met elkaar te delen.
 

In de afscheidslocatie "De Vier Jaargetijden" begraafplaats Zegestede begon om 17.30 uur de herdenkingsbijeenkomst met het gedenken en herdenken van overleden dierbaren. De parkeerplaats was goed verlicht aan de Rucphensebaan en stond al snel vol, zodat men auto’s moest parkeren langs de kant van de weg en elders in de omtrek. Bij aankomst aan de poort tot aan de "De Vier Jaargetijden" stonden fakkels te branden. De hoofdpaden naar en rondom "De Vier Jaargetijden" waren sfeervol verlicht met een keten van elektrische lampjes en fakkels. Ondertussen wandelend konden we luisteren naar passende muziek.
 

Er werden op de afscheidslocatie, op verzoek, namen van overledenen gezongen door De Cantores van de Onze Lieve Vrouw kerk o.l.v. Joseph Dekkers. De namen van overledenen moesten geruime tijd tevoren bekend gemaakt worden bij de organisatie. Een mevrouw vond het ontroerend en bijzonder dat de naam van haar overleden vader werd gezongen, "zeer bijzonder’’, zei ze geëmotioneerd. Rondom een vuurkorf werden gedichten voorgedragen en persoonlijke verhalen verteld. Aandacht werd ook geschonken aan gesneuvelde burger- en militaire oorlogsslachtoffers.
 

Gelukkig voor bezoekers was het droog, al hoewel soms een druppel hemelwater viel. Het was koud, temperatuur 4 graden Celsius, maar gezien de tijd van het jaar viel het toch mee. De herdenking verliep in een intieme, rustige sfeer. Iedereen was welkom op deze bijzondere gebeurtenis, ongeacht achtergrond of religie. Emotioneel en indrukwekkend vonden de circa 180 bezoekers de herdenking. Terwijl de organisatie gerekend had op 120 bezoekers. Zeker om volgend jaar weer  mensen de gelegenheid te geven om op deze wijze met elkaar stil te staan bij het gemis van dierbaren en om het verdriet samen te delen.
 Lichtjesavond Zegestede 19 november 2017

                                  
Allerzielen viering ,een traditionele herdenking ,
voor onze dierbare en geliefde overledenen.
Gelovige zielen worden op deze dag herdacht,
er wordt stil gestaan in liefde volle herinneringen.

Een gebed voor overleden familie en bekenden,
met een bezoek gebracht aan het kerkhof.
Want de doden mogen we niet verzwijgen,
maar herinneren om wie ze ooit waren.

Er heerst een serene stilte op het kerkhof.
Potten met witte, gele en paarse chrysanten,
geplaatst op de graven van verwanten.
Grafstenen, soms grauw en grijs verweerd.

Gelijk zoals de blaadjes nu gaan vallen,
in allerlei soorten, geuren en kleuren.
Zo zal ook de mens gauw vergeten zijn. 
Als de limiet van leven wordt overschreden.

En wie staat er niet op de drempel,
In het spel van het leven en de dood.
Ooit zal ieder mens eens struikelen,
en opgaan naar de eeuwigheid.

Ieder mens zijn geweten en gedachten,
worden dagelijks op de proef gesteld.
Van ’’Hogerhand’’ kunnen we verwachten,
wanneer onze levensdagen zijn geteld.
 


 
Aan het eind van de plechtigheid kregen we een graf lichtje. Waarna men op eigen gelegenheid het graf van dierbaren kon bezoeken. Wat niet voor iedereen "gewoon" is!

 

Foto: Cees Sep

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

De belevenis van een 7-jarig meisje vanuit een houten Oostenrijkse woning.

 

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet.

> Lees meer