T T

Regionale Heemkunde Quiz 2017

Publicatiedatum 27-11-2017

Dit jaar was het Heemkunde Kring en Streekmuseum Jan Uten Houte uit Etten–Leur dat zorgde voor de jaarlijkse Regionale West Brabantse Heemkunde Quiz. Omdat het museum vorig jaar, vrijdagavond 18 november 2016, winnaar werd in Hoeven, mocht het de jaarlijkse quiz organiseren. De quiz werd gehouden in het Munnikenheidecollege, Trivium Etten-Leur.

Allereerst te vermelden dat de quiz perfect verzorgd en gezellig werd gehouden op vrijdagavond 17 november 2017. Om 19.00 uur ging de zaal open en kregen we bij binnenkomst een kop koffie met een worstenbroodje aangeboden. Voorzitter Paantjens verwelkomde de deelnemers en wenste ze een mooie en gezellige quiz avond. Ook bedankte hij de mensen die mee gewerkt hadden om de quiz goed te doen verlopen. Nadat de teams en jury waren voorgesteld, werd het startsein gegeven en "vuurde"’ quizmaster Jos Martens de vragen op de ca. 210 deelnemers af.

De 22 deelnemende Heemkundekringen begonnen aan de quiz en gingen de strijd aan voor de wisselbokaal en de "Eeuwige Roem". Ons team van Heemkundekring "De Heerlijckheijd Nispen" bestond uit acht personen: Voorzitter René Leijdekkers, Inge Aerden, Adje Luijten, Corrie Verbraak-van Haperen, Madelein Scheepers, Piet Hectors, Corné Uitdewilligen en Cees Sep.


Deelnemers Regionale Heemquiz 2017 eindstand:             

 

 1  Heemkundekring "De Vierschaer"                                       Wouw  98
 2  "De Heerlijckheijd Nispen"  Nispen  91
 3  "De Honderd Hoeven"  Hoeven  90
 4  "Fijnaart en Heijningen"   Heijningen  88
 5  "Het Zuidkwartier"  Hoogerheide  86
 6  "Swerter Scive"  Schijf  84
 7  "Het Land van Gastel"  Oud-Gastel  79
 8  "Die Overdraghe"  Klundert  78
 9  "Broeder Christofoor"  Oudenbosch  75
 10  "’t Sandt daer buyten"  Standdaarbuiten  74
 11  "De Vrijheijt van Rosendale"  Roosendaal  73
 12  Erfgoedvereniging "Engelbrecht van Nassau"  Breda  72
 13  Heemkundekring "Paulus van Daesdonck"  Ulvenhout  72
 14  Stichting "Hooghe Heerlickheyt Wernhout"   Wernhout  72
 15  Heemkundekring "De Wilhelmiet"  Huijbergen  70
 16  "Op de Beek"  Breda/Prinsenbeek  70
 17  "De Ambachtsheerlijkheid"  Nieuw-Vossemeer  69
 18  "De Steenen Kamer"  Steenbergen  68
 19   "Willem van Strijen"  Zevenbergen  68
 20   "Den Nyen Aenwas van Nassau"  Dinteloord  68
 21   "Den lande van zegge"  Zegge  62
 22  "De Drie heerlijkheden"  Rijsbergen  61

 

Ieder team bestond uit maximaal tien personen. En mobiele telefoons moesten uitgeschakeld worden. Gebruik van enig ander communicatiemiddel zou bestraft worden met uitsluiting. Per deelvraag mocht maar een antwoord gegeven worden. Goede antwoorden leverden 1 punt op. De Heemquiz bestond uit acht theorieronden met elk tien vragen. De tien vragen gingen bij elke ronde over tien verschillende onderwerpen:

 • Actualiteiten
 • Gilden
 • Defensie
 • Bedevaart plaatsen
 • Brabantse schrijvers
 • Natuurgebieden
 • Kunstwerken
 • Brabantse waterwegen
 • Sport
 • Scholen


Na elke vragenronde werden, na het ophalen van de antwoordformulieren, de goede antwoorden duidelijk weergegeven via het grote scherm.
Tussen de acht theorieronden waren er vier doe-opdrachten. Iedere theorieronde duurde 15 minuten. De doeopdrachten die via afbeelding of foto gevonden moesten worden:

 1. Van welke gemeente is de afgebeelde vrouw burgemeester?
 2. In welke gemeente staat dit voormalige gemeentehuis?
 3. In welke plaats staat dit museum of heemhuis?
 4. De waterwegen in en rond West –Brabant?


Tijdens de vijftien minuten durende pauze, om 20.45 uur, werd de tussenstand doorgegeven. Waaruit bleek dat we het tot dan goed gedaan hadden, namelijk op de tweede plaats. Alle vragen gingen over West-Brabant. Behalve een vraag, en die betrof een foto op het scherm van de Sint Pietersbasiliek van Rome. En dat was de instinker, de misleidende vraag! Velen dachten aan de Basiliek van Oudenbosch, dat was dus fout! Maar er kon om gelachen worden  Het is een ludieke traditie geworden om een dergelijke soort vraag te stellen.


Omstreeks 22.30 uur werd de eindstand bekend gemaakt. Winnaar Heemkundekring "De Vierschaer" uit Wouw mag de quiz volgend jaar 2018 organiseren. Wethouder Jan van Hal reikte de wisselbokaal de "Veer Triltand" als eerste prijs uit. En die kwam terecht bij de vervaardiger van de Veer Triltand Karel Schrooyen uit Wouw en zijn team "De Vierschaer". Bovendien met de "Eeuwige Roem"!
Ons team "De Heerlijckheijd Nispen" eindigde "weer" op de prachtige tweede plaats. Het verschil met de eerste plaats [98 ]punten betrof slechts 7 punten.


En dan terugziende naar de resultaten "De Heerlijckheijd Nispen" van de voorbije jaren:

 • In Wouw 2012 gedeelde 2e met 93 pnt.
 • In 2013 Oudenbosch 4e met 108 ptn.
 • In 2014 Wouw 2e met 88 ptn.
 • In 2015 Oudenbosch 6e met 96 ptn.
 • In 2016 Hoeven 2e met 77 ptn.

 

In totaal namen er ca. 210 leden van Heemkundekringen deel aan 28ste quiz dit jaar. De organisatie kan met voldoening terugzien op een goede, tot in de puntjes verzorgde, quiz. Met complimenten !

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

De belevenis van een 7-jarig meisje vanuit een houten Oostenrijkse woning.

 

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet.

> Lees meer