Gefeliciteerd, Gemend Koninklijk Zangkoor Sint Cecilia in Essen België! Compliment met het 190 jaar bestaan van een van de oudste vereniging van Essen, lustrum 38. Twee eeuwwisselingen heeft het Koninklijk Koor al doorstaan, dus nu op naar het 39e lustrum!
22 november 1827 werd het reglement voor de ’’Confrerie van de Heilige Cecilia’’ ondertekend door een aantal mannen voor oprichting van het katholiek mannen kerkkoor Sint Cecilia in Essen. Vanaf mei 1968 is het een gemengd zangkoor, met een repertoire van klassiek tot modern, profane liederen. Met een ledental van vijftig muziekliefhebbers, zangers en zangeressen, uit België en Nederland. Regelmatig verzorgt het koor erediensten in de Onze Lieve Vrouw kerk Essen-Centrum. En bij gelegenheid, gastoptredens in samenwerking met andere koren. Gerepeteerd wordt er elke maandagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in het cafetaria Woon Zorg Centrum ’’De Bijster’’ in Essen.
Vanwege het 190-jarig bestaan dit jaar werd de viering bijzonder ’’groots’’ aangepakt. Zondagmiddag 15 oktober 2017 de Opera ’’Il trovatore" van Guiseppe Verdi in vier bedrijven met eerste en tweede tafereel, om 14.30 uur in de Sint Josephkerk te Roosendaal. Het Koninklijk gemengd zangkoor Sint Cecilia uit Essen verzorgde nog twee optredens in oktober: Op zaterdag 21 oktober en zondag 22 oktober in de Sint Anna ten Drieënkerk , ’’De Fietskerk ’’, Hanegraefstraat 1, te Antwerpen.
Het was een grote uitdaging voor het koor om de concertante uitvoering van de opera te doen slagen. Vooral, zo vernam ik, de snelheid van uitvoeren en de Italiaanse uitspraak. Doch in samenwerking met het Vlaams Symfonie Orkest, ontstaan in 1927, en een gelegenheidskoor, verliep alles naar ieders volle tevredenheid. Bovendien de muzikale leiding door de zeer bekwame dirigent Bart van Casteren, die op meesterlijk wijze de touwtjes in handen hield. Sinds 2004 is Bart dirigent van het koor. Daarnaast professioneel pianist, meestergraad piano, dirigent van Neretva in Berchem en de koninklijke fanfare Sint Willibrordus in Merksplas. Voormalig assistent-dirigent van de Vlaamse Opera te Antwerpen. Tezamen met zijn echtgenote Samra Mackic vormt hij een pianoduo dat in binnen- en buitenland concerten organiseert.
Aan de piano, zoals altijd, de vaste pianisten van het koor: Els Schoof en Alex Roosemeyers. Kwaliteit en talent in overvloed, want beide hebben ruime ervaring op gebied van musical- en operaproducties en pianoconcerten met onderscheidingen enzovoort.
De eerste opvoering van de opera ’’Il Tovatore’’ was in januari 1853. Het dramatische verhaal gaat over liefde zonder kans, veel wraak, hevige jaloezie, moord en haat in het leven. Gespeeld en gezongen door nonnen, soldaten, zigeuners en dienaren als figuranten. Het ingewikkelde dramatisch verhaal speelt zich af in Aragan en Biskaje in de 15e eeuw. Vier aktes met elk een eerste en tweede tafereel.
Koninklijk zang Koor Sint Cecilia en Vlaams Symfonie Orkest
Hoofdrol verdeling die zondagmiddag :
150 zangers en zangeressen, sopranen, alten, tenoren, bas en bariton, brachten na een jaar van lang ’’zweten en zwoegen’’ de Opera in concertante versie onder de zeer bekwame leiding van Bart van Casteren. En 55 muzikanten van het Vlaams Symfonie Orkest . 1e viool, 2e viool, altviool, cello, fluit, contrabas, piccolo, klarinet, hobo, fagot en contrafagot, hoorn, trompet, trombone, slagwerk, harp en piano.
Rond de klok van 14.00 uur begaven zich vierhonderd muziekliefhebbers naar de Sint Josephkerk in Roosendaal. Na eerst een goede plek gevonden te hebben voor de auto. In de omliggende straten stonden veel auto’s met nummerborden, rode cijfers en letters geparkeerd. Het is tegenwoordig belangrijk om te zien of er parkeergeld betaald moet worden en of er voldoende parkeergelegenheid is bij dergelijke evenementen! Het was lang geleden dat de kerk, met goede akoestiek, zoveel belangstellenden trok in welke vorm dan ook! Een opmerking die beaamd werd door meerdere mensen. Op het kerkplein kon men genieten van het mooie weer in het zonnetje en een praatje maken met deze en gene. Om 14.30 uur begon Bart van Casteren aan het schoon muzikaal concert, stipt op tijd.
Verder een opsomming van reeds eerdere grote concerten gegeven door het zang koor Sint Cecilia in de loop van de jaren :
Het koor heeft een jaar lang aan deze prachtige mis gewerkt en geoefend, met waardering en lovende woorden! Ondanks het mooie weer gaven toch vierhonderd muziekliefhebbers de voorkeur aan dit prachtige, grandioos concert. Hoe mooi blijkt wel uit de langdurige staande ovatie na afloop!
De organisatie kan terugzien op een zeer geslaagd jubileumconcert deze middag. En bedankt het publiek voor het applaus en hoopt op een volgend weerzien bij musical of kerstconcert.
Foto's: Cees Sep
Bert Mathijssen mag met recht een Bekende Roosendaler worden genoemd. In september 2013 sprak hij plaatsgenoten toe over wat volgens hem het DNA van Roosendaal is. Bert was zo goed om zijn verhaal met ons te delen via de verhalenbank. Ga er maar eens goed voor zitten en laat u door hem meenemen door de tijd.
Lees meerMet lood in zijn schoenen liep Harry naar de biechtstoel. Hij was er van overtuigd dat hij een doodzonde had begaan. Wat zou de kapelaan hiervan zeggen?
Lees meerTijdens de Nationale Museumweek nam Irma Hopstaken-Oostvogels contact met ons op. Het dagboek van haar vader bevat prachtige verhalen en tekeningen. In dit verhaal beschrijft hij zijn wondervolle reis in september 1953.
Lees meer
Reacties (0)