T T

Roosendaalse iconen

Publicatiedatum 10-07-2017

Vorige week las ik in de krant, BN DeStem, een stukje over een van de Roosendaalse iconen. De persoon, over wie het ging, was groenteboer en had op Kalsdonk zijn groenten- en fruitzaak.  Omdat hij zijn koopwaar met luide en schreeuwerige stem aanbood, kreeg hij als bijnaam, Willem de Kwèèker. Zijn echte naam was Willem (Wim) Rijnkels.

Zijn gekwèèk heeft hij volgens mij geleerd bij zijn eerste baas, groenteman Jan Nelemans. Die had een groenten- en fruitzaak in de Valkenburgstraat hoek Rozenstraat. En deze Jan Nelemans werd Jan de Kwèèker genoemd. Hij kwam vroeger, eind 1960 begin 1970, aan huis met groenten- en fruitwagen. En liep dan door de straat, luid kwèèkend met schorre, hese stem, zijn kwaliteitsartikelen aan te bevelen.

Hij belde huis tot huis aan, zo ook op een dag bij ons in de Ranonkelstraat. Mijn dochtertje, toen acht jaar oud, deed de voordeur open. “Mama”, riep ze naar mijn echtgenote die boven bezig was, “het is Jan de Kwèèker”. En zo ging onze bijdehand verder tegen hem: “Mijn oma zei dat er pitten in de mandarijnen zaten, terwijl jij zei dat ze pitloos waren, en dat is niet eerlijk”.

“’k hoor dagge me kent”, zei Jan Nelemans heel gevat. Die was nogal wat commentaar gewend klaarblijkelijk, want hij kon er ook hartelijk mee lachen. We hadden in Roosendaal dus twee “Kwèèkers”.

 

Foto's: Annie Rijnkels-van Zitteren

Reacties (2)

  • Jos van Hooijdonk

    Geplaatst op 13-08-2017

    Jou verhaal klopt maar gedeeltelijk, Willem Rijnkels was de knecht van Willem Nelemans (de kwééker)
    de vader van Wilem en Jan Nelemans dat was de Kwééker ,en die kwam uit Etten -Leur,er was ook nog een broer Leo en die had een zaak in Etten-Leur. Maar Annie Rijnkels kan daar nog meer en beter over vertellen.

  • De weduwe van Willem de Kwèèker, Annie Rijnkels van Zitteren (ook wel bekend als Annie van de Bospomp).

    Geplaatst op 10-07-2017

    Willem Rijnkels, geboren in 1940 te Roosendaal en overleden in 2014 te Roosendaal.

    In Roosendaal kent elke oorspronkelijke Roosendaler Wim als Willem de Kwèèker. Menigeen vraagt zich af hoe Wim aan deze bijnaam is gekomen. Op jong leeftijd ging Wim werken bij Willem Nelemans (oorspronkelijk afkomstig uit Etten-Leur). Deze groenteboer stond bekend als Willem de Kwèèker. Vervolgens heeft Wim deze bijnaam eveneens gekregen. Wim ging met zijn groentewagen driemaal per week huis aan huis langs zijn klanten. Dit heeft hij dertig jaar lang gedaan. Hierdoor werd Wim bekend onder de naam Willem de Kwèèker. Tot op de dag van vandaag spreekt men in Roosendaal nog steeds over Wim en kent iedereen hem als Willem de Kwèèker.
    De weduwe van Willem de Kwèèker, Annie Rijnkels van Zitteren
    (ook wel bekend als Annie van de Bospomp).

Reageer op dit verhaal
Captcha code

Krantenbericht

Coby maakte een gedicht naar aanleiding van een krantenbericht waar de inwoners van de wijk Kalsdonk erg boos van worden.

> Lees meer

Geknipt en geschoren

Zo gaat het er aan toe in de Herenknipperij van Jean-Paul Evertse.  

> Lees meer

Juinen

Hele straten deden er aan mee. ‘Juinen’ werd het genoemd: het pellen van zilveruitjes. Met het hele gezin werd er aan gewerkt.

> Lees meer