T T

Oorlogsheld Nispenaar Toon van Eekelen

Publicatiedatum 26-06-2017

Dodenherdenking, Vrijdag 4 mei 2012, was het weer zover.
Mensen vanuit het hele land kwamen samen, van her en der.
Bezochten hun naasten, zij die voor ons hun leven gaven.
Wandelend en eerbiediggaande, biddend langs de graven.
De oorlogsstrijd ging voorbij, het volk komt nu bijeen.
Zij die vielen blijven achter, eenzaam, heel alleen.

Daar op de plek waar onze jonge helden hun lichamen gaven.
Op het ereveld "Grebbeberg" te Rhenen ligt begraven,
Onze oom Toon , A.A.van Eekelen, rij no.2. Graf no.19.
Geboren 2 juni 1912 op "de Brembos" te Nispen.
Gesneuveld 12 mei 1940 in de 80 uur durende oorlog ll.
Maar de tijd gaat voorbij, men vergeet hen zo gauw.
Maar omwille der doden, omwille van hun moed en trouw,
Vraag ik u, bid daarom bij hun droevige graven.

 



Als boerenzoon moest Toon van Eekelen, een broer van mijn moeder, in 1939 opkomen als militair. Om het vaderland te verdedigen tegen de Duitse inval op 10 mei 1940. Op 12 mei 1940 sneuvelde hij tijdens de tegenaanval van zijn regiment, 2-1-29-R.I., door een schot in het hoofd. De juiste plaats waar hij werd gevonden, Achterberg - Molenweg – Achterbergse straatweg op de Grebbeberg te Rhenen. Op 16 mei 1940 door de Duitsers aangevoerd naar het Grebbekerkhof. Een gewone "Nispense" jongen, nietwetende dat hij gehaald uit de rustige sfeer op de Brembos in een vreselijke oorlog terecht zou komen. Slechts een paar dagen na de Duitse inval, sneuvelde hij met een groot aantal kameraden, eenzaam en voor die tijd ver van huis.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet.

> Lees meer

Bevrijding Essen 1944

Op 22 oktober 1944 was de bevrijding van Essen een feit. 4 dagen later volgde Nispen en nóg eens 4 dagen later, op 30 oktober, volgde ook Roosendaal. Daaruit mogen we concluseren dat er, gedurende ruim een week, flink werd gevochten in ons grensgebied. Cees Sep maakte diversen gedichten over deze periode. In dit gedicht staat Essen centraal.

 

> Lees meer