T T

Zal God ons scheiden?

Publicatiedatum 26-06-2017

Mevrouw De Beer was met haar man in Roosendaal komen wonen. Ze belandden in de Westrand. Ze waren jong en ondernemend, en door hun wilskracht leek de overgang van de grotere stad naar het kleine Roosendaal niet zo groot. Van thuis uit waren ze gewend om elke zondag naar de kerk te gaan en ze wilden die gewoonte hier in Roosendaal gewoon volhouden. Dus hebben ze zich opgegeven bij de Corneliuskerk, in de Hulsdonksestraat. Het was eind jaren vijftig.
Op een mooie zondag zijn ze voor het eerst met veel zin naar de Corneliuskerk gegaan. Bij binnenkomst van de kerk wilden ze samen een plaats zien te vinden, maar daar werden ze op aangesproken. Mannen en vrouwen mochten in die tijd niet naast elkaar zitten in de kerk… Mevrouw De Beer was dat niet gewend en ze vond dat ze best naast haar man kon zitten. Dus stelde ze dat voor. Haar argument hiervoor was: ‘’Alleen God zal ons scheiden!’’ Maar het mocht niet, Ze moest bij de rechtse rij gaan zitten en niet moeilijk doen. Mevrouw De Beer vond het absurd en met gemengde gevoelens hebben ze de kerk verlaten.

Een jaar later kwam op een avond meneer pastoor langs. Dat was in die tijd de gewoonte. Na een bakje koffie legde meneer pastoor uit waarvoor dat hij kwam: ‘zieltjes tellen’! “Nou”, zei mevrouw De Beer, “dan bent u snel uitgeteld. Wij zijn maar met z’n tweetjes.”
“Maar beseft u wel hoeveel pijn u heeft veroorzaakt door uw houding destijds?’’ Nee, dat besef had meneer pastoor niet, en dat liet hij ook merken… ‘’Ik kom overigens niet alleen daarvoor, maar ook voor de jaarlijkse bijdrage voor de kerk!’’ Omdat ze er nog steeds boos over was, zei mevrouw De Beer dat ze geen gebruik meer maakten van de kerk en ze niets hoefden te betalen. Het werd een onaangenaam gesprek en uiteindelijk is meneer pastoor kwaad weggegaan. ‘’De kerk heeft het vorig jaar overleefd zonder uw bijdrage, dus nu zal het ook wel lukken!’’
Mevrouw De Beer en haar man zijn daarna nooit meer naar de kerk gegaan.

De parochie rond de Corneliuskerk is in 1970 opgeheven en samengevoegd met de H. Kruisparochie. De in 1916 - 1917 onder architectuur van J. van Groenendael gebouwde kerk is drie jaar later, in 1973, afgebroken. Daar staat nu de Corneliusflat.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Het DNA van Roosendaal

Het DNA van Roosendaal

Bert Mathijssen mag met recht een Bekende Roosendaler worden genoemd. In september 2013 sprak hij plaatsgenoten toe over wat volgens hem het DNA van Roosendaal is. Bert was zo goed om zijn verhaal met ons te delen via de verhalenbank. Ga er maar eens goed voor zitten en laat u door hem meenemen door de tijd.

> Lees meer
Onkuisheid biechten

Onkuisheid biechten

Met lood in zijn schoenen liep Harry naar de biechtstoel. Hij was er van overtuigd dat hij een doodzonde had begaan. Wat zou de kapelaan hiervan zeggen?

> Lees meer
Mijn eerste Heilige Communie

Mijn eerste Heilige Communie

communiekaartje (copy)Negen en zestig jaar geleden deed ik mijn eerste Heilige Communie in de parochiekerk van het Heilig Hart op Kalsdonk, op zondag 26 oktober 1947. Het was altijd op een zondag. En het was dikwijls een hele bedoening van te voren. Dat hield allemaal nogal wat in!

> Lees meer