T T

Herinneringen aan Roosendaal

Publicatiedatum 26-06-2017

Herinneringen aan Roosendaal? Ach, zoveel. Ik woon hier tenslotte al bijna mijn hele leven. Goede en ook slechte herinneringen. Over die laatste schrijf ik niet, ze zitten opgesloten in een klein hoekje achter in mijn hoofd, en komen gelukkig maar heel soms weer naar boven.

Herinneringen aan mijn middelbare schooltijd, natuurlijk. De nonnen op het Gertrudislyceum hebben me zes jaar weten vast te houden. Een school met in die jaren zestig alleen maar meiden. Pas toen ik in de vierde klas zat, mochten, met uitzondering van enkele leraren, ook wezens van het andere geslacht het statige gebouw betreden. Kleine jongetjes waar wij dames van zestien helemaal niks mee hadden. Maar goed, even terug naar 1965. Ik ging naar de MMS, de Middelbare Meisjes School, gehuisvest in het Gertrudislyceum aan de Kloosterstraat. Aan de voorkant, in de Molenstraat, was het klooster. Ze hadden daar ook een kostschool, maar dat heette zo niet. Nee, pensionaat, dat klonk deftiger. En de kostschoolmeisjes waren pensionaires. Ze hadden ook geen slaapkamertjes, maar chambrettes, en een non heette soeur. We hadden ook geen schoolplein, maar een cour. Kortom het ging er, achteraf gezien, toch wel deftig aan toe daar op dat lyceum.

Omdat jongens natuurlijk ook naar school moesten, was er een kilometertje verderop het Norbertuslyceum. Maar dat was voor ons verboden terrein. Stel je voor dat je in contact zou komen met zo’n jongen. Dat we daar in die roerige jaren zestig na schooltijd en in het weekeinde volop gelegenheid voor hadden, dat ontging de nonnen blijkbaar. Nee, het moest deftig blijven. En dus mochten we ook geen lange broek aan. Scholieren die van buiten de stad kwamen, op hun fiets of brommer, moesten in de fietsenstalling een rok aantrekken. Ook roken was natuurlijk uit den boze, terwijl de meesten toch graag een ‘sjekkie bolden’.

Eindelijk gingen de nonnen om. We kregen een leerlingenraad, en dat leidde ertoe dat de hoogste klassen in de pauze hun sigaretje mochten opsteken. En toen ’s morgens werd bekendgemaakt dat lange broeken niet langer taboe waren, zag het ’s middags blauw van de spijkerbroeken. Onze pensionaires konden daar nog niet aan meedoen, die liepen immers al in het blauw, hun uniform. Ze zagen er braaf uit, kostschoolmeisjes, netjes elke ochtend naar de mis, goed studeren en ver weg van de verlokkingen van de boze stad. Zoiets stond de nonnen en wellicht ook de ouders van onze vriendinnen voor ogen. Zijzelf dachten daar toch anders over.

De grote buitenwereld, wat in hun ogen het toen toch nog veel kleinere Roosendaal was, lokte. Maar hoe kwam je buiten, in die zo opvallende blauwe outfit, en met nonnen die ogen leken te hebben als haviken. Oh, we waren zo sluw. Er was een poort die uitkwam op de Molenstraat, en daar vlak naast was een café, de Bloemenmarkt. Daar wilden we tijdens de ochtendpauze naartoe. Het kasteleinspaar Nel en Geert werkte van harte mee. De koffie en thee, tegen scholierenprijsje, stonden klaar als we binnenkwamen. We hadden immers maar een kwartier. En jazeker, mijn kostschoolvriendin ging ook mee, gehuld in mijn lange tot op de enkels vallende oudrose jas, zoals de mode toentertijd voorschreef. We paften ons sjekkie, dronken onze koffie en leerden ondertussen ook nog kaarten van de stamgasten. Daarna ging het haasje repje terug naar de klas, ik vaak bibberend van de kou.

Toen we na al die lange jaren uiteindelijk ons diploma haalden, werden we op die zo vertrouwde cour opgewacht door familie en vrienden, met vele bossen bloemen. Ze moesten allemaal even wachten voor ze konden gaan feesten. Allemaal gaven we eerst nog een bos bloemen als bedankje af in de kroeg.
 

Reacties (3)

 • Wim de Leur.

  Geplaatst op 22-04-2020

  Wat een prachtig verhaal over een wereld die nu helemaal is verdwenen.

 • Gerard Vroeijenstijn

  Geplaatst op 30-09-2019

  Wat leuk dat ik dit nog mag lezen! Ik was leraar Nederlands aan de MMS van het Gertrudislyceum van 1965 t/m 1972. Ik herinner me nog veel van deze jaren, maar ik ben vrijwel alle namen van leerlingen vergeten, en agenda's bezit ik niet meer. De genoemde leraren zie ik nog zo voor me, vooral mijn collega-Nederlands Zr. Wilfried. Ik herinner me ook heel goed het eerste jaar dat ik les gaf aan een gemengde brugklas. Ook heb ik enige tijd 's avonds gesurveilleerd in de studiezaal van het pensionaat. Misschien is er nog een leerlinge die op mijn woorden wil reageren. Ik heb overigens in de jaren 1965/66 in het schoolblad nogal pinnige artikeltjes geschreven over het verbod op het dragen van lange broeken. Zelf werd ik door de rector ter verantwoording geroepen, omdat ik een coltrui droeg en sandalen. Niet dat dat iets hielp, want van dat soort flauwekul moest ik helemaal niets hebben. Kan iemand mij helpen aan een kopie daarvan? Ik mag nu ook wel verklappen dat ik de maker ben geweest van het allerlaatste mms-examen Nederlandse tekstverklaring. Vragen bij een artikel van Joke Kool-Smit. Wat zou ik blij zijn met een kopie van dat examen!! (tekst + vragen). In elk geval, een hartelijke groet aan wie dit ooit onder ogen krijgt. Gerard Vroeijenstijn, neerlandicus.

 • Ankie Rampaart

  Geplaatst op 07-08-2018

  Herkenbaar verhaal, ik zat in diezelfde tijd ook op de M.M.S. Ik herinner me de overgang van alleen maar rokken naar eindelijk met een broek naar school. De schooltijden waren zo afgesteld dat wijn eerder uitgingen dan de jongens van het norbertus of andersom. Zo konden we elkaar niet tegenkomen! Het was een leuke tijd.
  Leraren als Struys, Berting, Stroecken, Pietje Schijndel. En uiteraard ook vele nonnen. Zr. Marinet, Zr. Hermana, Zr. Wilfried.
  En zeer regelmatig naar de kapel. Ook nadat ik geslaagd was eerst naar de kapel om dank te zeggen volgens mij.

Reageer op dit verhaal
Captcha code
Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

De belevenis van een 7-jarig meisje vanuit een houten Oostenrijkse woning.

 

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet

> Lees meer
Damstraat

Damstraat

Waarom de Damstraat en waarom de periode 1960-1965?

> Lees meer