T T

De Molenstraat verdient het

Publicatiedatum 26-06-2017

De Molenstraat is een straat met historie. Het is van oudsher één van de drie linten die op de Markt samenkomen. Foto’s die ik zo hier en daar tegenkom in het gemeentehuis en het gemeentearchief laten zien dat deze straat altijd een straat met allure is geweest.

Halverwege de vorige eeuw was de Molenstraat dé winkelstraat van Roosendaal, met onder andere de Hema, Jamin, Albert Heijn en De Gruijter. Ik heb dit zelf nooit meegemaakt, maar menig Roosendaler spreekt er nog steeds over. Al die verhalen over de Molenstraat van vroeger maken mij wel duidelijk dat deze straat misschien wel dé straat is die de meeste geschiedenis van Roosendaal herbergt.
Tot op de dag van vandaag verraden de historisch panden de rijke geschiedenis van de Molenstraat. En af en toe, zoals tijdens de Open Monumentendag, kun je nog een glimp opvangen van de bijzondere interieurs van de statige panden van bijvoorbeeld de bank van Van Lansschot, het pand van Van Hasselt of dat van Van Poll. Maar deze panden zijn niet de enige met cultuurhistorische waarde voor de Molenstraat. Denk ook eens aan de panden van Augustijn of van de Drie Weesgegroetjes; deze mogen er zeker ook zijn. Deze laatste panden zijn helemaal in de stijl van weleer teruggebracht. In het laatste Monumentenblad met een katern over monumentaal Roosendaal trof ik nog aardige foto’s van het interieur van De Drie Weesgegroetjes aan. Juist daar startte zo’n twintig jaar geleden mijn lokale politieke carrière; in de “ruimte met de bedstee”.

Maar de Molenstraat kan ons niet alleen verhalen over vroeger vertellen. De Molenstraat is ook nu nog een levendige en bijzondere straat. Een straat waar je ieder jaar rond carnaval rijen vol wachtende mensen voor de winkel van Piet Sep ziet staan.

Het project Credo zet zich in om ook de Molenstraat van de toekomst een straat met allure te laten zijn. En daar werken we hard aan; panden worden opgekocht, de straat wordt opnieuw ingericht en steeds meer steigers zie je tegen de gevels staan; een teken dat de straat een opknapbeurt krijgt. Daarnaast werken we met Credo aan het terugdringen van de ongewenste activiteiten rondom drugsoverlast. Al deze maatregelen hebben maar één doel: De Molenstraat teruggeven aan de bewoners en de ondernemers. Ik geloof in de aanpak van Credo en zie de vooruitgang! De Molenstraat verdient het!

Prentbriefkaart: uitgave J. Schäfer, collectie West-Brabants Archief.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

De belevenis van een 7-jarig meisje vanuit een houten Oostenrijkse woning.

 

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet.

> Lees meer