T T

Circus

Publicatiedatum 26-06-2017

Al heel vaak heb ik mijn verbazing geuit over de snelheid waarmee kinderen in groep 3 het lezen onder de knie krijgen. Op het moment dat ze kleuter af zijn, weten ze net hun eigen naam te ontcijferen en nog voor de kerstvakantie dreutelen ze hele woorden op.
Nu hij de overstap heeft gemaakt van groep 3 naar 4 is geen enkel woord meer voor hem veilig en moeten we goed opletten met hetgeen hij onder ogen krijgt. De ondertiteling op tv gaat nog net iets te snel voor hem, maar de plaatsnamen op de verkeersborden langs de snelwegen vormen geen enkel probleem. Sterker nog, vaak heeft hij het resultaat van de volgende afslag al opgelepeld, voordat ik het bord goed en wel in zicht heb.

Door onze levende boordcomputer worden we nu tijdens elk uitstapje precies op de hoogte gehouden van de plaatsen waar we naartoe zouden kunnen rijden. Vrijwel foutloos somt hij de passerende namen op.

Pas geleden maakte hij echter toch een foutje. We rijden naar Roosendaal om ons in het nieuw te steken voor een op handen zijnde bruiloft. Net nadat we de bebouwde kom binnen zijn gereden, roept hij vanaf de achterbank: "Hé, er is hier circus!"
"Circus?", vraag ik me hardop af. "Hoe kom je daar nou bij?"
"Nou, dat staat op van die borden", geeft hij stellig als antwoord.
Nu weet ik wel dat de Roosendaalse kermis in aantocht is, maar dat een circus in deze stad recentelijk zijn tent heeft opgeslagen, is voor mij nieuw. Trouwens, de kartonnen borden met daarop een felgekleurde afbeelding van clowns, acrobaten of paarden zijn mij ook niet opgevallen.
En terwijl ik op weg naar het centrum alle lantaarnpalen extra goed in de gaten houd, hoor ik opnieuw vanaf de achterbank: "Kijk, daar heb je weer zo'n bord!"
"Waar dan?", roep ik al speurend terug, "ik zie niks."
"Daar op dat bord, daar staat Frans circus", wijst hij naar boven.
Een Frans circus nog wel, toe maar. Maar dan zie ik het bord ook hangen. Niet aan een lantaarnpaal, maar boven de weg met een blauw kruis ernaast en de naam 'Franciscus' erop. Franciscus, het ziekenhuis van Roosendaal.
 

Foto: Circus Renz, A.T.H. Wagenaar, collectie West-Brabants Archief.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Onkuisheid biechten

Onkuisheid biechten

Met lood in zijn schoenen liep Harry naar de biechtstoel. Hij was er van overtuigd dat hij een doodzonde had begaan. Wat zou de kapelaan hiervan zeggen?

> Lees meer
Mijn wondervolle reis

Mijn wondervolle reis

Tijdens de Nationale Museumweek nam Irma Hopstaken-Oostvogels contact met ons op. Het dagboek van haar vader bevat prachtige verhalen en tekeningen. In dit verhaal beschrijft hij zijn wondervolle reis in september 1953.

> Lees meer
 Aombeie, de verkeerde tuub en 'n ouw burolaampke

Aombeie, de verkeerde tuub en 'n ouw burolaampke

Dit verhaal stuurde Harry van Overveld ons. Probeer het maar eens te lezen zonder te lachen ..... ! 

> Lees meer