T T

In Memorian Michel de Koning

Publicatiedatum 22-06-2017

Maandag 13 augustus 2012 is Michel de Koning op 69-jarige leeftijd overleden. Hij werd geboren op 2 oktober 1943 te Oud-Gastel, in het buurtschap Kuivezand. In Oudenbosch bezocht hij de H.B.S. bij de Broeders van Saint Louis, alwaar hij in 1961 slaagde voor het diploma H.B.S.- A. Het buurtschap Kuivezand ligt dicht tegen de grens van Oudenbosch aan, zodat hij te voet naar school kon gaan. Na die periode ging hij Nederlands studeren aan de Katholieke Leergangen te Tilburg. Na drie jaar gestudeerd te hebben behaalde hij zijn eerste onderwijzersbevoegdheid. Daarna ging hij lesgeven aan het Sint-Odulphuslyceum te Tilburg, vervolgens ging hij terug naar het West-Brabantse. Naar Wouwse Plantage, waar zijn echtgenote Naantje Jacobs vandaan kwam. Na les te hebben gegeven in Tilburg werd hij een graag geziene en bekwame leraar aan het Norbertuslyceum in Roosendaal. Daar gaf hij Nederlands van 1974 tot 2004.

Tien jaar lang zat Michel in de gemeenteraad van Wouw. Een markante persoonlijkheid. “Dialect is mijn moedertaal”, zo zei dialect-deskundige Michel de Koning. In 1995 schreef hij zijn eerste boek in het Gastels dialect onder de schuilnaam Giel van Gastel en in 2003 schreef hij een boekje over de Hel van de Pin. Enkele andere verhalen die Michel schreef zijn o.a.; De wielerbacil [2005], Tijdrijden [2005], Vallen [2006], De gevallen priens [2007], Naar de Arden-nen [2006 ], Limburg [2006], Afzien op klinkers en kasseien [2005] en Daor emme Giele wir (en nog vele andere publicaties).

Op Omroep Brabant vertelde hij zijn verhalen in het Gastels dialect, smeuïg in het programma ‘t Brabants Uurke, waarvan hij redacteur was. Het programma heet tegenwoordig ‘Brabant leeft’! Sedert korte tijd was hij hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Brabants’, een tijdschrift over het Brabants dialect. Michel was een groot kenner van het West-Brabants dialect. Hij zette zich in voor de Stichting Het Brabants. Voor het behoud van de Brabantse taal, om zodoende dit culturele erfgoed gestalte te geven en tevens ervoor te zorgen dat het niet verloren ging. Verder schreef hij vier succesvolle boeken in Gastels dialect en was auteur van vele dialect dictees. In 2009 werd hij geridderd voor zijn verdiensten in de Orde van Oranje Nassau, zeer verdiend! Michel was een zeer gewaarde en gerespecteerde inwoner van het dorp Wouwse Plantage. Zo was hij lid en voorzitter van het wielercomité Wouwse Plantage, dat ieder jaar de Hel van de Pin organiseert. Medeoprichter van R.T.C. Zomerlust en lid van het K.N.W.U. district bestuur. Bovendien was hij zelf ook een gepassioneerd, fanatiek wieler liefhebber.

Het overlijden van Michel de Koning is een groot verlies voor schrijvers en lezers van het Brabants en West-Brabants dialect. Veel van zijn uitgaven met verhalen in Brabants dialect geschreven heb ik gelezen en zullen in mijn herinnering blijven bestaan.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Het DNA van Roosendaal

Het DNA van Roosendaal

Bert Mathijssen mag met recht een Bekende Roosendaler worden genoemd. In september 2013 sprak hij plaatsgenoten toe over wat volgens hem het DNA van Roosendaal is. Bert was zo goed om zijn verhaal met ons te delen via de verhalenbank. Ga er maar eens goed voor zitten en laat u door hem meenemen door de tijd.

> Lees meer
 Aombeie, de verkeerde tuub en 'n ouw burolaampke

Aombeie, de verkeerde tuub en 'n ouw burolaampke

Dit verhaal stuurde Harry van Overveld ons. Probeer het maar eens te lezen zonder te lachen ..... ! 

> Lees meer
Zesde Avondkerstloop Nispen 2017

Zesde Avondkerstloop Nispen 2017

avondkerstloopIn december 2017 vond de zesde Avondkerstloop in Nispen plaats. Kinderen, volwassenen, senioren, heel het dorp en sportievelingen van daarbuiten deden mee. Nieuw dit keer was een loop in de avonduren, de "Fun Nighttrail", in het donker! Deze trail ging niet om de snelste tijd, maar om het sportieve karakter ervan.

> Lees meer