T T

Harmonie Sint Caecilia viert 90-jarig jubileum

Publicatiedatum 22-06-2017

Roosendaal, zondag 12 januari 2014

Het is mooi weer, zondag 12 januari 2014! En goed weer om feest te vieren in Nispen! De koninklijke, erkende harmonie Sint Caecilia uit ‘Nipse’ bestaat dit jaar negentig jaar. Een vereniging die van groot belang is voor het sociale en culturele leven in Nispen. Het gezellige grensdorp waar feesten het hele jaar door heel belangrijk zijn. ‘Nispen’, met weinig woorden en letters vermeld in de Grote Winkler Prins. Maar in werkelijkheid is het dorp groot in zijn daden! Bestuursvoorzitter Willem van de Sanden zei dat ze het groots gingen vieren.

Om 14.30 uur werd er in de H. Maria Hemelvaart kerk te Nispen een nieuwjaarsconcert gegeven. Gekozen werd voor de kerk, want volgens Willem van de Sanden zou het extra druk worden. Daarom werd er uitgekeken naar een grote locatie. En zo bewees de kerk eigenlijk weer zijn onmisbaar voordeel en nut. Het werd ook druk. Een stampvolle kerk waar menig rooms-katholieke geestelijke in het verleden blij mee geweest zou zijn. Ruim vijfhonderd plaatsen waren bezet en er moesten zelfs nog stoelen bijgezet worden. Het kerkplein en parkeerplaatsen waren bezet met auto’s en fietsen. De kerk was prachtig versierd en feestelijk omgebouwd tot een theater. Het publiek werd buiten verwelkomd door Miss Piggy, Gonzo en Kermit de Kikker en naar hun plaatsen gebracht in de kerk.

Vanaf 1996 vindt het nieuwjaarsconcert plaats, maar deze keer werd het een bijzonder concert met medewerking van koorgroep Cadans en toneelvereniging Onderling Kunstgenot, beide uit Nispen. Op het thema ‘St. Caecilia Meets the Muppets’ maakten ze een muzikale reis door de historie van de vereniging. Een gevarieerd muziek- en toneelprogramma! Met o.a. Fozzie Bear, de Swedisch Chef, Kermit de Kikker, Miss Piggy, Gonzo en de mopperkonten Waldorf en Statler. Het bijzondere concert werd geopend met Pasadena van Jacob de Haan. Het programma zag er verder als volgt uit:
1. Pasadena [J. de Haan]
2. The Muppets [arr. J. Ocean]
3. The Witch and the Saint [S. Reineke]
4. Glee show shoppers [arr. J. Bocook]
5. Inferno [Sven van Calster]
6. PAUZE
7. Marathon Mars [J. Wichers ]
8. Spanisch dance [C. Wittrock]
9. Spirit of Jubilation [special [Sven van Calster ]]
10. Set fire to the rain [arr. S. Daniels]
11. Matrimony [arr. R. Kernen]
12. Pophits.nl [Peter Kleine Schaars]

‘Spirit of jubilation’ is een acht minuten durend muziekstuk. De Belgische componist Sven van Calster uit Brasschaat heeft het in opdracht van St. Caecilia speciaal geschreven ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan. Een prachtig en vrolijk geschreven compositie. Het hele jaar 2014 heeft de vereniging nu hiervoor het uitvoeringsrecht. Een fraaie solo leverde altsaxofoniste Pascalle Nouws met Spanisch dance van C. Wittrock. Van het mopperkonten duo Waldorf en Statler kreeg ze ludiek Spaanse pepers. Om het orkest wat ‘meer pit’ te geven. Komisch bedoeld natuurlijk, want pit en ambiance zat er genoeg in bij het harmonieorkest. En een welverdiend applaus voor Pascalle. Na de pauze werd de conditie van dirigent Guy van Geldorp getest. De Marathon Mars van Johan Wichers moest hij beeldend uitdrukken. Hij werd door Miss Piggy in sporttenue gehesen en op een lopende band gezet. Ruim vijf minuten leidde hij al rennend op de band het orkest. De afterparty was in zaal Verhoeven.

In 1923 werd harmonie Excelsior opgericht. Hoofdzakelijk bestond de harmonie uit muzikale boeren. Burgers werden nauwelijks opgenomen in de vereniging vanwege standsverschil. De oprichter, dirigent Adrianus Maas uit Roosendaal, kreeg daar schoon genoeg van. Op dinsdag 22 november 1924 richtte hij de harmonie St. Caecilia op na lang wikken en wegen en de nodige voorbereidingen daar aan verbonden. Hij werd de eerste dirigent-directeur van harmonie St. Caecilia Nispen. Hij genoot een bijzondere muzikale aanleg. Zo bespeelde hij haast alle blaasinstrumenten en verschillende muziekinstrumenten. Zodoende werd hij een bekwaam en zeer welkome leider voor de vereniging. Omdat de Heilige Caecilia (*230) de patrones is van muzikanten werd de oprichtingsdatum op haar naamdag 22 november beschreven.

De wekelijkse repetitie wordt gehouden in ‘De Gouden Leeuw’. Met een goede bezetting o.l.v. dirigent Guy van Geldorp. Hij is de achtste dirigent sinds de oprichting. Drie keer achter elkaar wonnen ze de wisselbeker in het onderling gehouden concours met een paar korpsen uit de omgeving. Dus de wisselbeker blijft nu voorgoed bij de vereniging. De vereniging telt momenteel 45 leden, maar nieuwe mensen zijn zeer welkom. Ook bijzonder is dat een ruime meerderheid van de Nispense bevolking donateur is en pal achter de vereniging staat. De gebroeders Jan en Vic Brouwers zijn zestig jaar lid. Beiden hebben acht dirigenten meegemaakt. En ze zijn nog lang niet van plan om te stoppen. Verder staat er het hele jaar door een maandelijkse jubileumactiviteit op de agenda.

Gefeliciteerd, Koninklijke Harmonie St. Caecilia. Het was mooi en goed georganiseerd. Een goede opening van de viering met het negentigjarige jubileum.
Grensdorp Nispen werd weer goed op de kaart gezet. Bedankt!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

De belevenis van een 7-jarig meisje vanuit een houten Oostenrijkse woning.

 

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet.

> Lees meer