T T

Regionale Heemkunde Quiz 2015

Publicatiedatum 21-06-2017

Roosendaal-Nispen, 13 november 2015

Vrijdag 13 november 2015 organiseerde heemkundekring Broeder Christofoor uit Oudenbosch de 26e Regionale Heemkunde Quiz in Oudenbosch. In het imposante Marklandcollege aan de Pagnevaartweg deden in totaal zeventien heemkundekringen mee aan de jaarlijkse quiz. De aula van deze locatie werd de heemkundekring ter beschikking gesteld.

Aanvankelijk zouden er negentien heemkundekringen meespelen, maar twee hadden zich, jammer genoeg, op het laatste moment afgemeld. Bij binnenkomst en ontvangst werd koffie met gebak aangeboden. Daarna heette voorzitter Bedaf iedereen van harte welkom. Het gebruik van mobiele telefoons zou schorsing voor het desbetreffende team inhouden. Hij wenste iedereen een mooie avond toe. En dat werd het ook, gezellig en goed georganiseerd. Om 19.30 uur kwamen de eerste vragen op het scherm en konden 144 leden over de antwoorden beginnen te discussiëren en in te vullen. De quiz bestond uit twee delen van elk vijf kwartier met een pauze van twintig minuten.

Ons team van De Heerlijckheijd Nispen bestond uit Madeleine Schepers, secretaris Inge Aerden, bestuurslid Toine Rens, Piet Hectors, Toon van Wezel, Edwin Schepers, voorzitter René Leijdekkers en Cees Sep.

De vragen gingen over oude foto’s en filmfragmenten, paddenstoelen, tuinvogels, Brabantse politiek, havens en bruggen, Nederlandse muziek, Nederlandse uitvinders en Nederlandse sportsuccessen en drama’s. Vooral de vraag bij de paddenstoelenherkenning bleek moeilijk te zijn. Bij de vier doevragen op papier moest men bij de tekeningen het juiste nummer en plaatsnaam invullen. Men moest herkennen o.a. de twaalf apostelen, gemeentevlaggen, buurtschappen en carnavalsnamen en symbolen.

Rond 23.00 uur werd de uitslag bekendgemaakt, als volgt:
1 De Honderd Hoeve. Hoeven 107
2 De Vierschaer Wouw. Wouw 106
3 Die Overdraghe Klundert. Klundert 98
4 De Vreijheijt van Rosendale. Roosendaal 97
5 Jan Uten houte. Etten Leur 97
6 De Heerlijckheijd Nispen. Nispen 96
7 De Wilhelmiet Huijbergen. Huijbergen 95
8 De Hooge Heerlickheijt. Wernhout94
9 Paulus van Daesdonk. Ulvenhout 89
10 Den lande van Zegge. Zegge 89
11 Fijnaart en Heijningen. Fijnaart 89
12 Het Land van Gastel. Oud Gastel 85
13 Ambachts Heerlijkheid. Nieuw Vossemeer 84
14 Op de Beek. Prinsenbeek 83
15 De Drie Heerlijkheden. Zundert en Rijsbergen 82
16 Nyen Aenwas van Nassau. Dinteloord 82
17 Engelbrecht van Nassau. Breda 79

Winnaar werd met 107 punten heemkundekring De Honderd Hoeve uit Hoeven. Zij mogen volgend jaar, 2016, de Regionale Heemkunde Quiz dus organiseren.
De trofee, een triltand, werd overgenomen van H.K.K. De Vierschaer Wouw, de winnaar van vorig jaar. De triltand cultivatortand is een onderdeel van een ploeg. De prachtige bokaal laat een stukje van het rijke Wouwse boerenleven van vroeger zien. Onze heemkundekring De Heerlijckheijd Nispen eindigde weer niet onverdienstelijk op de zesde plaats met 96 punten. De voorzitter van heemkundekring Broeder Christofoor bedankte iedereen die aan de quiz heeft meegewerkt en ook de deelnemende heemkundekringen.

Na afloop werden we geconfronteerd met berichten over de vreselijke aanslagen in Parijs. Van een mooie en gezellige avond ging het over naar droefheid en verdriet. Ineens werd het leven anders! Ongelooflijk wat er zich heeft afgespeeld terwijl wij zaten te quizzen!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Het DNA van Roosendaal

Het DNA van Roosendaal

Bert Mathijssen mag met recht een Bekende Roosendaler worden genoemd. In september 2013 sprak hij plaatsgenoten toe over wat volgens hem het DNA van Roosendaal is. Bert was zo goed om zijn verhaal met ons te delen via de verhalenbank. Ga er maar eens goed voor zitten en laat u door hem meenemen door de tijd.

> Lees meer
Onkuisheid biechten

Onkuisheid biechten

Met lood in zijn schoenen liep Harry naar de biechtstoel. Hij was er van overtuigd dat hij een doodzonde had begaan. Wat zou de kapelaan hiervan zeggen?

> Lees meer
Mijn wondervolle reis

Mijn wondervolle reis

Tijdens de Nationale Museumweek nam Irma Hopstaken-Oostvogels contact met ons op. Het dagboek van haar vader bevat prachtige verhalen en tekeningen. In dit verhaal beschrijft hij zijn wondervolle reis in september 1953.

> Lees meer