T T

Bloedmaan en supermaan

Publicatiedatum 21-06-2017

De nacht van zondag 27 september 2015 op maandag 28 september 2015! De wekker op 02.00 uur ingesteld om de totale maansverduistering te zien. We moesten er maar wat voor over hebben. En we troffen het, want het was helder weer. Om 02.10 uur werd duidelijk dat er iets bijzonders ging gebeuren. Met een verrekijker en fototoestel bij de hand zaten we klaar om de verduistering te zien. Zo zagen we dat langzaam een rode gloed van links naar rechts voor de heldere maan schoof. Het duurde ruim twee uur voordat de rode gloed langzaam de hele maan veroverde. Rond 04.00 uur kleurde de maan mooi bloedrood. Tot 05.30 uur hebben we gekeken naar dit bijzondere natuurverschijnsel waar we tot het jaar 2030 op moeten wachten om het weer te zien. Daarna begon de maan weer mooi wit en helder te kleuren.
 Bloedmaan


De wekker moest maar tijdig worden gezet.
Och, en ‘s nachts gaat het toch zonder verlet.
Om te zien midden in de nacht, de Bloedmaan.
Rond 02.00 uur zagen we hem nog helder staan.

In menig huis brandde even het licht.
Echter het moest snel worden uitgedaan.
Want zonder licht had men beter zicht.
Zo konden we de bloedmaan rood zien staan.

Langzaam maar zeker begon hij te kleuren.
Geweldig om te zien dit bijzondere gebeuren.
Dit spectaculaire schouwspel aan de hemel.
Het mooie natuur verschijnsel, geen gezemel.

De volgende maansverduistering is te zien,
naar men zegt in het jaar 2030 misschien.
Dan pas weer een bloedmaan en supermaan?
Nog “even” wachten voor we hem gadeslaan.

 Moeder Aarde stond precies tussen de zon en de maan in. Het hele maanoppervlak kreeg een rode gloed. De afstand tussen de maan en de aarde was een stuk kleiner dan normaal. Zodoende werd de maan een stuk groter om te zien. Geweldig en indrukwekkend vonden we het om dit zeldzaam hemels natuurverschijnsel te hebben mogen meemaken. We deelden deze ervaring ook met bekenden en vrienden dezelfde dag nog. Ook zij vonden dat het kijken de moeite waard was geweest. Een enkeling zag het niet zitten om er voor uit bed te komen. Voor elk wat wils, natuurlijk! Verder trof men het niet op sommige plaatsen vanwege de bewolking.


Bloedmanen worden vaak in verband gebracht met bijgeloof. En kan zelfs leiden tot voorspellingen over het einde van de wereld. Maar ook deze keer kwamen de voorspellingen niet uit. Zodoende kan er weer opnieuw worden gefantaseerd en gefilosofeerd. In de afgelopen anderhalf jaar hebben er vier totale maansverduisteringen plaatsgevonden. De supermaan is minder zeldzaam dan maansverduistering. Maar nu vallen de twee samen. En dat is bijzonder! De laatste keer dat een bloedmaan en een supermaan tegelijk te zien waren was in 1982. En de volgende boedmaan zal waarschijnlijk pas te zien zijn in het jaar 2030. En dat duurt misschien voor mij wel te lang.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Het DNA van Roosendaal

Het DNA van Roosendaal

Bert Mathijssen mag met recht een Bekende Roosendaler worden genoemd. In september 2013 sprak hij plaatsgenoten toe over wat volgens hem het DNA van Roosendaal is. Bert was zo goed om zijn verhaal met ons te delen via de verhalenbank. Ga er maar eens goed voor zitten en laat u door hem meenemen door de tijd.

> Lees meer
Onkuisheid biechten

Onkuisheid biechten

Met lood in zijn schoenen liep Harry naar de biechtstoel. Hij was er van overtuigd dat hij een doodzonde had begaan. Wat zou de kapelaan hiervan zeggen?

> Lees meer
Mijn wondervolle reis

Mijn wondervolle reis

Tijdens de Nationale Museumweek nam Irma Hopstaken-Oostvogels contact met ons op. Het dagboek van haar vader bevat prachtige verhalen en tekeningen. In dit verhaal beschrijft hij zijn wondervolle reis in september 1953.

> Lees meer