T T

Regionale Heemkunde Quiz 2016

Publicatiedatum 20-06-2017

Najaar 2016. Vrijdagavond 18 november 2016, koud en guur. Echter een mooie avond om binnen te zitten en om aan de 27e Regionale Heemkunde quiz deel te nemen. Dit jaar was het de beurt aan de Heemkundekring ,,De Honderd Hoeven,, uit Hoeven. Zij werden vrijdagavond 13 november 2015 de winnaar van de 26e Regionale Heemkunde Quiz welke toen georganiseerd werd door H.K.K. Broeder Christofoor uit Oudenbosch. En de vereniging die de jaarlijkse quiz wint mag de volgende organiseren . De quiz werd gehouden in de prachtige kapel van het conferentiecentrum ’’Bovendonk’’ in Hoeven.


Ons team van H.K.K. ,,De Heerlijckheijd Nispen,, bestond uit 8 leden: Secretaris Inge Aerden, voorzitter René Leijdekkers, Madeleine Scheepers, Ad van Hees,  Loes Gommeren, Corrie Verbraak, Piet Hectors en Cees Sep. Bij binnenkomst, in de goed verwarmde en volle Kapel, werden we hartelijk ontvangen met koffie en koek. We werden verwelkomd door de voorzitter van ,,De Honderd Hoeven,, de Heer A. Vermunt, bestuur, vrijwilligers en leden van de Heemkundekring. In zijn toespraak legde hij meteen de spelregels maar even uit. Het gebruik van mobiele telefoons zou worden bestraft met schorsing voor het hele team!

Secretaris Piet Lauwerijssen vertelde dat alle vragen regionaal getint waren. Daar vragen de Heemkundekringen altijd om. Er waren acht theorieronden met tien vragen en vijf ’’doe"-opdrachten bedacht voor de teams. Elk team bestond uit acht personen. Enkele Heemkundekringen vonden het nodig om met tien leden te komen. Ze dachten misschien meer in-  breng te hebben wat antwoordenwijsheid betrof . Achteraf bleek dat ze behoorlijk misgerekend hadden! 

Presentator en Quiz master Wim de Rijck presenteerde om 20.00 uur de vragenreeks op het grote scherm. En de enveloppen met de ’’DOE’’ vragen werden uitgedeeld. Er waren in totaal 19 Heemkundekringen die hadden ingeschreven, die ook alle 19 aanwezig waren en deelnamen. Vol goede moed en nieuwsgierig naar de vragen en opdrachten, begonnen we.

De vragen die op het scherm verschenen waren als volgt.

 

DOE vragen. Herkenning :

no.1 Watertorens
no.2 Tram en Trein stations passages
no.3 Muziek ,West Brabantse Bandjes 
no.4 Varkensvlees herkenning

 

VRAGEN

1 West-Brabantse familiebedrijven
2 Vestigingssteden
3 Bomen
4 Boeken en namen van schrijvers
5 West Brabantse Geschiedenis
6 Waterwegen
7 Bouwkunde
8 Gereedschappen
9 Kloosterorden
10 Woordpuzzel paardensprong.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Tijdens de pauze kregen we de vijfde ’’DOE’’ vraag voorgeschoteld. Dit bleek een ludieke opdracht te zijn ,waarbij geen punten verdiend konden worden. En daarmee voor velen waarschijnlijk een tegenvaller!

Op een papier moest men zoveel mogelijk manieren schrijven hoe dieren vanaf 1950 gedood werden. Het jaartal zegt echter al iets! Dat het een grap was kregen we te horen toen de einduitslag bekend gemaakt werd. Een heemkundekring, heel fantasievol, kwam tot 28 manieren om dieren te doden. Een paar voorbeelden van doden waren: vliegenmepper, pijl en boog, muizenval, etc.

De leden van Heemkundekring "Op de Beek’’ werden beloond met de droge worst om het ludiekste woord. Zij hadden het over dieren ’’doodknuffelen’!

En dan de eindstand welke rond 23.00 uur bekend gemaakt werd :

 Heemkundekring  Plaats  Punten
 Jan Uten Houte   Etten-Leur  79
 De Heerlijckheijd Nispen  Nispen  77
 Engelbrecht van Nassau  Breda  73
 ’t Sandt Daer Buijten  Standdaarbuiten  72
 Die Overdraghe  Klundert  71
 De Whilhelmiet  Huijbergen  69
 Broeder Christofoor  Oudenbosch  69
 Paulus van Daesdonk  Ulvenhout  69
 Het Land van Gastel  Oud-Gastel  68
 De Vierschaer  Wouw  67
 Stichting Hooghe Heerlickheijt  Wernhout  67
 Fijnaart en Heiningen  Fijnaart  64
 Ambachts Heerlijkheid  Nieuw-Vossemeer  63
 De Vrijheijt van Rosendale  Roosendaal  63
 De Drie Heerlijkheden  Zundert  61
 Den Nyen Aenwas van Nassau  Dinteloord  61
Op de Beek Prinsenbeek 60
De Steenen Kamer Steenbergen 56
Den lande van Zegge Zegge 54

 

Voor de Quiz begon mochten we een Sinterklaas en een Zwarte Piet geven aan de Heemkring die we het gunden. Een Sinterklaas betekende pluspunt en Zwarte Piet minpunt. Voorgaande jaren konden we een joker inzetten.

De winnaar dit jaar, Heemkundekring Jan Uten Houte uit Etten Leur, mag volgend jaar 2017 de Regionale Quiz organiseren. De voorzitter van ’’De Honderd Hoeven’’ vroeg of ze er akkoord mee gingen om te organiseren. En daar stemde ’’Jan Uten Houte’’ helemaal mee in. Altijd een vraag waard natuurlijk, want het brengt nogal wat werk mee. Ook wat betreft om een geschikte locatie te hebben of te vinden.

Onze Nispense Heemkundekring heeft weer een prachtige tweede plaats verdiend. Dat het ieder jaar goed gaat is te zien aan de resultaten:

  • 2011 in Hoeven werden we 4e
  • 2012 in Wouw ’n gedeelde 2e plaats, met Oud Gastel 93 pnt
  • 2013 in Oudenbosch op de 4e plaats met 109 pnt
  • 2014 in Wouw 2e plaats met 88 pnt
  • 2015 in Oudenbosch 6e plaats met 96 pnt
  • 2016 in Hoeven 2e plaats met 77 pnt

En dan te weten dat er ieder jaar gemiddeld 18 Heemkundekringen aan deelnemen. Weer wordt het bewijs geleverd dat een ’’kleine’’ gemeenschap ’’groot’’ kan zijn!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties
Reageer op dit verhaal
Captcha code
Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

Stormramp en watersnood 1953 (de nacht van 31 januari op 1 februari)

De belevenis van een 7-jarig meisje vanuit een houten Oostenrijkse woning.

 

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet

> Lees meer
Mijn ouders & Pater Alphons

Mijn ouders & Pater Alphons

Na het bombardement op Roosendaal in mei 1940 met veel slachtoffers en verwoestingen, begint het verzet tegen de Duitse bezetting vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid. Mijn vader Adrianus (Janus) van Haperen (1917-1991) onderneemt vanaf het begin van de oorlog samen met vriend Wim Nuijts risicovolle acties in het ondergrondse verzet.

> Lees meer