T T

Sterke Verhalen

In het project Sterke Verhalen, een samenwerking tussen bibliotheek West-Brabant en het Tongerlohuys,  komen feiten, fantasie en historie samen. In een museale setting delen vertellers bijzondere verhalen van enkele historische figuren uit Roosendaal. Laat u meevoeren in deze rijke geschiedenis met een vleugje drama en humor. Onze gepassioneerde vertellers prikkelen uw zintuigen, gaan de interactie met u aan en brengen de verhalen tot leven. Kijk, leer en verwonder u over bijzondere museumstukken en hun achtergronden.

Sterke Verhalen biedt ouderen de gelegenheid om in hun eigen omgeving te genieten van Roosendaals cultureel erfgoed. Vertellers komen langs op locatie en nemen de beleving van bibliotheek en museum, bijzondere objecten en hun verhalen mee. Daarna onderzoeken en bespreken de vertellers samen met de deelnemers de museale objecten en ontstaan er nieuwe verhalen. Onder het genot van een kopje thee of koffie wordt de sessie afgesloten en worden deelnemers gevraagd hun ervaringen te delen. In deze vorm is Sterke Verhalen hét antwoord op de wens van activiteitenbegeleiders om ouderen die geïnteresseerd zijn in literatuur, kunst en cultuur op een laagdrempelige manier toegang te geven tot museumschatten en verhalen uit de rijke Roosendaalse geschiedenis.

Ouderen van nu hebben zich in de loop der jaren breed ontwikkeld en zijn gedurende hun leven volop in contact gekomen met erfgoed. Ook blijven ouderen langer actief. Deze ouderen willen ook nu intellectueel en cultureel uitgedaagd worden. Dit geldt zowel voor de actieve senioren van 65+ die nog graag op pad gaan, als voor de meer kwetsbare groepen die vaker in hun eigen omgeving blijven.

Sterke Verhalen maakt het voor beide groepen mogelijk om op een zintuiglijke en uitdagende manier samen de collecties van het museum en de bibliotheek te ontdekken. In het project sluiten we aan op de belevingswereld van de ouderen. Sterke Verhalen is een feest der herkenning. Het brengt herinneringen tot leven en roept associaties op naar vroegere tijden.

Praktische informatie

Elke vertelsessie is toegankelijk voor maximaal 15 personen en duurt 1,5 tot 2 uur.

Onze vertellers hebben een afsluitbare, rustige ruimte nodig waarin een banner kan worden geplaatst en een grote tafel waarop zij voorwerpen kunnen tentoonstellen.

Aanmelden? Stuur een mail naar sterkeverhalen@tongerlohuys.nl of bel naar 0165 55 20 80.

Sterke Verhalen wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Roosendaal, de provincie Noord-Brabant, Bibliotheek West-Brabant en Erfgoedcentrum Tongerlohuys.