T T

Presentatie 80e jaarboek De Ghulden Roos

Deze zomer is in het Tongerlohuys het afstudeerwerk van Chimène van Everdink te zien. Ze stelt zich graag aan u voor! 

Hi! Mijn naam is Chimène en presenteer jullie met trots mijn afstudeerproject: Het Herinnerding.

Presentatie 80e jaarboek De Ghulden Roos 08-12-2020

Omdat in het afgelopen jaar verre landen niet of nauwelijks te bezoeken waren, trokken veel mensen er op uit in eigen land en streek. En dan blijkt vaak dat in de spreekwoordelijke achtertuin nog veel fraais te ontdekken valt. Tot die constatering kunt u ook komen bij het opslaan van Jaarboek 80 van De Ghulden Roos. 
 
Op zondagmiddag 13 december om 14.30 uur wordt dit jaarboek op digitale wijze gepresenteerd, waarvoor u hierbij van harte uitgenodigd bent. 
 
Behalve een kort overzicht van de inhoud van het jaarboek kunt u een korte lezing verwachten over de veelzijdige kunstenaar Joan Collette door Janine Verster. 
Zij zal aan de hand van de foto’s gemaakt door Bea Hoeks-de Laat het werk van Collette tonen en in perspectief plaatsen. 
Met name in de jaren twintig en dertig werkte Collette in diverse kerken, kapellen en kloosters in West-Brabant. 
De kerk van Hoeven staat centraal in het verhaal, maar Collette werkte ook in Bergen op Zoom, Dongen, Halsteren, Rucphen, Standdaarbuiten en Wouw.
 
Een eerste exemplaar van het jaarboek zal, op anderhalve meter afstand, overhandigd worden aan de voorzitter van de Stichting Carnaval Roosendaal, Jacqo van Gastel, naar aanleiding van het fotoartikel ‘Kiendermiddag’ van 1967 door de lens van Rees Diepen. 
 
U kunt zich aanmelden voor de presentatie via info@tongerlohuys.nl


 
 
 

Ik studeer af aan de opleiding New Design and Attitudes, van de kunstacademie St. Joost in Breda. Maar als echte Roosendaalse kon het natuurlijk niet missen dat mijn project een plekje moest krijgen in mijn eigen stad. Om jullie een indruk te geven van wie ik ben als ontwerper, en waarom ik dit project heb ontworpen vertel ik jullie hieronder over mijn positionering en het doel van dit project.

Ik zie mijzelf als een ontwerper die betrokken is, bezig is met duurzamere materialen en die open staat voor innovatie. Ook vind ik modulaire producten erg interessant.

Vanuit deze positionering is dit project dan ook gestart. De concrete motivatie is dat ik zie dat er ontzettend veel overproductie en overconsumptie is, op veel vlakken. Overconsumptie is ook iets wat in de interieurbranche speelt, want zeg nou eerlijk, jij koopt ook regelmatig nieuwe trendy spulletjes om je leefomgeving te vernieuwen toch? Dit probleem speelt nu vooral af door de overload aan inspiratieplatformen. Interieurwinkels, Pinterest, magazines, Tv-programma’s, influencers, etc. Mensen volgen de adviezen van deze platformen, vaak zonder eerst nog na te denken over hun eigen visie.

Met mijn project wil ik mensen laten zien dat het ook anders kan.

Ik heb ervoor gekozen om een personaliseerbaar product te ontwerpen. Mensen spelen zelf een rol in het ontwerpen van hun interieurdecoratie, het bevat een persoonlijke herinnering. Hierdoor wordt het product automatisch meer waard waardoor mensen het minder snel zullen vervangen of weggooien.

Maar wat is Het Herinnerding dan precies? De basis van mijn ontwerp is een gebruiksvoorwerp; een vaas. Ik heb voor deze vorm gekozen omdat dit een object is wat vele verschijningsvormen kent en waar je dus eindeloos mee kan ontwerpen. Een vaas is een decoratief voorwerp en wordt meestal gebruikt om bloemen in te plaatsen. Maar een vaas kan ook zonder bloemen als versiering dienen. In mijn Herinnerding kunnen bloemen geplaatst worden, die in combinatie met het textiel dienen als een mooie metafoor voor het in leven houden van de persoonlijke herinnering.

Maar wat maakt mijn vaas nou zo uniek?

Mijn vaas bestaat uit 3 onderdelen; een glazen binnenvaas, een metalen frame (wat vorm te geven is naar wens) en een hoes van textiel. Het metalen frame, wat bestaat uit stevige draden, zorgt er samen met een katoenen binnenhoes voor dat de buitenhoes van de vaas kan worden gemaakt uit een textiel wat voor iemand een persoonlijke herinnering bevat. Dat textiel kan van alles zijn, van een trouwjurk tot de blouse die jouw oma ooit heeft gedragen.  

Momenteel ben ik nog verder onderzoek aan het doen naar mogelijke uitbreidingen van de vormen van Het Herinnerding. Kan het bijvoorbeeld ook een lamp zijn? En zouden er ook andere materialen dan textiel gebruikt kunnen worden waar mensen een herinnering aan hebben? Wordt vervolgd dus.

Mocht je nou interesse hebben in het project, of willen reageren? Dan kan dat altijd via chimenevaneverdink@gmail.com of laat een reactie achter op een kaartje als je de expositie in het Tongerlohuys bezoekt. Deze is te zien t/m eind augustus.

DSC_0121