T T

We gaan weer open!

Deze zomer is in het Tongerlohuys het afstudeerwerk van Chimène van Everdink te zien. Ze stelt zich graag aan u voor! 

Hi! Mijn naam is Chimène en presenteer jullie met trots mijn afstudeerproject: Het Herinnerding.

We gaan weer open! 20-05-2020

Na de persconferentie van 19 mei werd duidelijk dat de maatregelen iets versoepeld kunnen worden. Dat betekent dat we weer open kunnen. Natuurlijk houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM. Daarom hebben we de nodige maatregelen genomen en vragen we uw medewerking en begrip. Maar wat is het fijn om te kunnen zeggen: vanaf dinsdag 2 juni bent u weer van harte welkom in ons museum! 
 

Gedurende de gebruikelijke openingstijden op dinsdag tot en met zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur zorgen wij dat u ons veilig kunt bezoeken. Om bezoekers te spreiden over de middag hanteren we tijdsblokken met aanvangstijden voor uw bezoek. Wij hanteren geen eindtijden behalve sluitingstijd. 

Op dit moment zijn wij hard bezig een reserveringsmodule op de website te realiseren, tot deze in werking is kunt u telefonisch een kaartje reserveren via 0165 555 555 (bereikbaar di t/m zo van 13:30 tot 17:00). U maakt dan een keuze uit één van onderstaande tijdsblokken.   

Tijdsblokken:  
13.30 - 14.00 uur; 
14.15 - 14.45 uur; 
15.00 - 15.30 uur. 

Uw toegangsbewijs kunt u online afrekenen. 

Bent u niet in de gelegenheid om via de website te reserveren of heeft u meer informatie nodig, neem dan telefonisch contact met ons op via 0165 – 55 55 55. We zijn bereikbaar tijdens onze openingstijden dus van dinsdag tot en met zondag tussen 13.30 uur en 17.00 uur. 

 

Maatregelen 

We nemen de nodige maatregelen voor uw en onze veiligheid. We zetten ze hier voor u op een rijtje.

 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst
 • Laat grote tassen bij de balie achter
 • Gebruik van garderobe voor eigen risico
 • Kassa: toon uw toegangsbewijs geprint of op telefoon. Betaal per pin. Wij accepteren geen contante betalingen
 • De route door het museum staat vast -> volg de pijlen
 • Per ruimte is een maximaal aantal bezoekers toegestaan, zie de aanwijzingen per ruimte (afwijkend in geval van gezinnen)
 • Onze medewerkers maken uw bezoek zo prettig mogelijk. Volg hun aanwijzingen op.
 • Behoort u tot één van de risicogroepen (volgens richtlijnen RIVM) dan ontraden wij u de toegang tot ons museum.
 • In geval van gezondheidsklachten (verkoudheid, koorts, niezen, hoesten) verzoeken wij u op een ander moment terug te komen.
 • Toiletgebruik uitsluitend in Over de Tong.
 • Elke bezoeker heeft recht op een kopje koffie/thee. Bestel deze bij onze kassamedewerker.

 

Raadpleeg voor uw bezoek ook de actuele richtlijnen van het RIVM.

 

 

Wij kijken er naar uit om u in goede gezondheid weer te begroeten op of na 2 juni! 

 

Ik studeer af aan de opleiding New Design and Attitudes, van de kunstacademie St. Joost in Breda. Maar als echte Roosendaalse kon het natuurlijk niet missen dat mijn project een plekje moest krijgen in mijn eigen stad. Om jullie een indruk te geven van wie ik ben als ontwerper, en waarom ik dit project heb ontworpen vertel ik jullie hieronder over mijn positionering en het doel van dit project.

Ik zie mijzelf als een ontwerper die betrokken is, bezig is met duurzamere materialen en die open staat voor innovatie. Ook vind ik modulaire producten erg interessant.

Vanuit deze positionering is dit project dan ook gestart. De concrete motivatie is dat ik zie dat er ontzettend veel overproductie en overconsumptie is, op veel vlakken. Overconsumptie is ook iets wat in de interieurbranche speelt, want zeg nou eerlijk, jij koopt ook regelmatig nieuwe trendy spulletjes om je leefomgeving te vernieuwen toch? Dit probleem speelt nu vooral af door de overload aan inspiratieplatformen. Interieurwinkels, Pinterest, magazines, Tv-programma’s, influencers, etc. Mensen volgen de adviezen van deze platformen, vaak zonder eerst nog na te denken over hun eigen visie.

Met mijn project wil ik mensen laten zien dat het ook anders kan.

Ik heb ervoor gekozen om een personaliseerbaar product te ontwerpen. Mensen spelen zelf een rol in het ontwerpen van hun interieurdecoratie, het bevat een persoonlijke herinnering. Hierdoor wordt het product automatisch meer waard waardoor mensen het minder snel zullen vervangen of weggooien.

Maar wat is Het Herinnerding dan precies? De basis van mijn ontwerp is een gebruiksvoorwerp; een vaas. Ik heb voor deze vorm gekozen omdat dit een object is wat vele verschijningsvormen kent en waar je dus eindeloos mee kan ontwerpen. Een vaas is een decoratief voorwerp en wordt meestal gebruikt om bloemen in te plaatsen. Maar een vaas kan ook zonder bloemen als versiering dienen. In mijn Herinnerding kunnen bloemen geplaatst worden, die in combinatie met het textiel dienen als een mooie metafoor voor het in leven houden van de persoonlijke herinnering.

Maar wat maakt mijn vaas nou zo uniek?

Mijn vaas bestaat uit 3 onderdelen; een glazen binnenvaas, een metalen frame (wat vorm te geven is naar wens) en een hoes van textiel. Het metalen frame, wat bestaat uit stevige draden, zorgt er samen met een katoenen binnenhoes voor dat de buitenhoes van de vaas kan worden gemaakt uit een textiel wat voor iemand een persoonlijke herinnering bevat. Dat textiel kan van alles zijn, van een trouwjurk tot de blouse die jouw oma ooit heeft gedragen.  

Momenteel ben ik nog verder onderzoek aan het doen naar mogelijke uitbreidingen van de vormen van Het Herinnerding. Kan het bijvoorbeeld ook een lamp zijn? En zouden er ook andere materialen dan textiel gebruikt kunnen worden waar mensen een herinnering aan hebben? Wordt vervolgd dus.

Mocht je nou interesse hebben in het project, of willen reageren? Dan kan dat altijd via chimenevaneverdink@gmail.com of laat een reactie achter op een kaartje als je de expositie in het Tongerlohuys bezoekt. Deze is te zien t/m eind augustus.

DSC_0121