T T

Bestel het nieuwste boek van Robert Catsburg

Deze zomer is in het Tongerlohuys het afstudeerwerk van Chimène van Everdink te zien. Ze stelt zich graag aan u voor! 

Hi! Mijn naam is Chimène en presenteer jullie met trots mijn afstudeerproject: Het Herinnerding.

Bestel het nieuwste boek van Robert Catsburg 04-05-2020

Het nieuwste boek van historicus Robert Catsburg gaat over Operation Thruster: een periode van zes dagen waarbij Nispen en vervolgens ook Roosendaal werd bevrijd door de Polar Bears in oktober 1944. De bevrijding verliep moeizaam, zo is te lezen in het boek. Volgens Robert Catsburg heeft dat alles te maken met het feit dat de Duitsers inmiddels extreem ervaren waren en dat de Engelsen uiterst voorzichtig te werk wilden gaan.

 

Volledig

Het lukt de Duitsers in eerste instantie zelfs om de Engelsen een stuk terug te dringen. In de meeste officiële documenten word daar niet of nauwelijks aandacht aan besteed. Het zijn juist deze details die het boek van Robert Catsburg zo volledig maken.

 

Eerdere boeken

Eerder schreef de historicus al boeken over de bevrijding van Steenbergen en Welberg en de slagen om Bergen op Zoom, Wouw en Tholen.

 

Anderhalve meter overhandiging

In het boek staat een voorwoord van burgemeester Han van Midden van de gemeente Roosendaal die het eerste exemplaar op 4 mei 2020 ontving in het Tongerlohuys tijdens een anderhalve meter overhandiging.

 

Reserveer jouw exemplaar

Je kunt jouw exemplaar reserveren via info@tongerlohuys.nl. Het 140 pagina’s tellende boek kost € 19,95. Voor wie het onmiddellijk wil hebben: het is ook te koop bij het Verboden Rijk. 

Ik studeer af aan de opleiding New Design and Attitudes, van de kunstacademie St. Joost in Breda. Maar als echte Roosendaalse kon het natuurlijk niet missen dat mijn project een plekje moest krijgen in mijn eigen stad. Om jullie een indruk te geven van wie ik ben als ontwerper, en waarom ik dit project heb ontworpen vertel ik jullie hieronder over mijn positionering en het doel van dit project.

Ik zie mijzelf als een ontwerper die betrokken is, bezig is met duurzamere materialen en die open staat voor innovatie. Ook vind ik modulaire producten erg interessant.

Vanuit deze positionering is dit project dan ook gestart. De concrete motivatie is dat ik zie dat er ontzettend veel overproductie en overconsumptie is, op veel vlakken. Overconsumptie is ook iets wat in de interieurbranche speelt, want zeg nou eerlijk, jij koopt ook regelmatig nieuwe trendy spulletjes om je leefomgeving te vernieuwen toch? Dit probleem speelt nu vooral af door de overload aan inspiratieplatformen. Interieurwinkels, Pinterest, magazines, Tv-programma’s, influencers, etc. Mensen volgen de adviezen van deze platformen, vaak zonder eerst nog na te denken over hun eigen visie.

Met mijn project wil ik mensen laten zien dat het ook anders kan.

Ik heb ervoor gekozen om een personaliseerbaar product te ontwerpen. Mensen spelen zelf een rol in het ontwerpen van hun interieurdecoratie, het bevat een persoonlijke herinnering. Hierdoor wordt het product automatisch meer waard waardoor mensen het minder snel zullen vervangen of weggooien.

Maar wat is Het Herinnerding dan precies? De basis van mijn ontwerp is een gebruiksvoorwerp; een vaas. Ik heb voor deze vorm gekozen omdat dit een object is wat vele verschijningsvormen kent en waar je dus eindeloos mee kan ontwerpen. Een vaas is een decoratief voorwerp en wordt meestal gebruikt om bloemen in te plaatsen. Maar een vaas kan ook zonder bloemen als versiering dienen. In mijn Herinnerding kunnen bloemen geplaatst worden, die in combinatie met het textiel dienen als een mooie metafoor voor het in leven houden van de persoonlijke herinnering.

Maar wat maakt mijn vaas nou zo uniek?

Mijn vaas bestaat uit 3 onderdelen; een glazen binnenvaas, een metalen frame (wat vorm te geven is naar wens) en een hoes van textiel. Het metalen frame, wat bestaat uit stevige draden, zorgt er samen met een katoenen binnenhoes voor dat de buitenhoes van de vaas kan worden gemaakt uit een textiel wat voor iemand een persoonlijke herinnering bevat. Dat textiel kan van alles zijn, van een trouwjurk tot de blouse die jouw oma ooit heeft gedragen.  

Momenteel ben ik nog verder onderzoek aan het doen naar mogelijke uitbreidingen van de vormen van Het Herinnerding. Kan het bijvoorbeeld ook een lamp zijn? En zouden er ook andere materialen dan textiel gebruikt kunnen worden waar mensen een herinnering aan hebben? Wordt vervolgd dus.

Mocht je nou interesse hebben in het project, of willen reageren? Dan kan dat altijd via chimenevaneverdink@gmail.com of laat een reactie achter op een kaartje als je de expositie in het Tongerlohuys bezoekt. Deze is te zien t/m eind augustus.

DSC_0121