T T

Maak kennis met de kunstenaars van TONG IV

Deze zomer is in het Tongerlohuys het afstudeerwerk van Chimène van Everdink te zien. Ze stelt zich graag aan u voor! 

Hi! Mijn naam is Chimène en presenteer jullie met trots mijn afstudeerproject: Het Herinnerding.

Maak kennis met de kunstenaars van TONG IV 24-04-2020

Op het moment is het museum helaas gesloten. Dat betekent dat ook de huidige tentoonstelling TONG IV niet te bezoeken is. Gelukkig kunt u hier alsnog kennis maken met de kunstenaars! 

 

Koen Vermeule

Vanuit zijn atelier in Amsterdam vertelt Koen Vermeule meer over zijn werk én over TONG IV. 

 

Q.S. Serafijn

Speciaal voor TONG IV maakte Q.S. Serafijn een serie aquarellen geïnspireerd op het Liga meisje, een icoon uit de Roosendaalse geschiedenis. Vreugde, optimisme en gezondheid: de kleine blonde peuter in de Liga reclame uit de jaren zestig straalt het allemaal uit! In deze video neemt hij je mee naar zijn idee achter zijn serie 'Het Liga Meisje/Das Liga Mädchen'.

 

Gijs Assmann

Het werk van Assmann is te zien in TONG IV. Regelmatig verblijdt hij ook andere musea met zijn werk, zoals Museum Jan Cunen in 2015 tijdens de tentoonstelling 'Desalniettemin de liefde'. Het programma Kunstuur maakte over Gijs en deze tentoonstelling een reportage die u hier terug kunt zien. 

 

Berend Hoekstra

Berend Hoekstra werd geboren in Roosendaal en woont tegenwoordig in Brussel. Speciaal voor TONG IV kwam hij naar zijn geboorteplaats terug. ZuidWest tV interviewde hem over TONG IV en zijn werk.

 

Judith Krebbekx

In TONG IV zijn diverse schilderijen en foto's van Judith te zien. In dit filmpje deelt ze extra werk van zichzelf. 

 

 

 

 

Ik studeer af aan de opleiding New Design and Attitudes, van de kunstacademie St. Joost in Breda. Maar als echte Roosendaalse kon het natuurlijk niet missen dat mijn project een plekje moest krijgen in mijn eigen stad. Om jullie een indruk te geven van wie ik ben als ontwerper, en waarom ik dit project heb ontworpen vertel ik jullie hieronder over mijn positionering en het doel van dit project.

Ik zie mijzelf als een ontwerper die betrokken is, bezig is met duurzamere materialen en die open staat voor innovatie. Ook vind ik modulaire producten erg interessant.

Vanuit deze positionering is dit project dan ook gestart. De concrete motivatie is dat ik zie dat er ontzettend veel overproductie en overconsumptie is, op veel vlakken. Overconsumptie is ook iets wat in de interieurbranche speelt, want zeg nou eerlijk, jij koopt ook regelmatig nieuwe trendy spulletjes om je leefomgeving te vernieuwen toch? Dit probleem speelt nu vooral af door de overload aan inspiratieplatformen. Interieurwinkels, Pinterest, magazines, Tv-programma’s, influencers, etc. Mensen volgen de adviezen van deze platformen, vaak zonder eerst nog na te denken over hun eigen visie.

Met mijn project wil ik mensen laten zien dat het ook anders kan.

Ik heb ervoor gekozen om een personaliseerbaar product te ontwerpen. Mensen spelen zelf een rol in het ontwerpen van hun interieurdecoratie, het bevat een persoonlijke herinnering. Hierdoor wordt het product automatisch meer waard waardoor mensen het minder snel zullen vervangen of weggooien.

Maar wat is Het Herinnerding dan precies? De basis van mijn ontwerp is een gebruiksvoorwerp; een vaas. Ik heb voor deze vorm gekozen omdat dit een object is wat vele verschijningsvormen kent en waar je dus eindeloos mee kan ontwerpen. Een vaas is een decoratief voorwerp en wordt meestal gebruikt om bloemen in te plaatsen. Maar een vaas kan ook zonder bloemen als versiering dienen. In mijn Herinnerding kunnen bloemen geplaatst worden, die in combinatie met het textiel dienen als een mooie metafoor voor het in leven houden van de persoonlijke herinnering.

Maar wat maakt mijn vaas nou zo uniek?

Mijn vaas bestaat uit 3 onderdelen; een glazen binnenvaas, een metalen frame (wat vorm te geven is naar wens) en een hoes van textiel. Het metalen frame, wat bestaat uit stevige draden, zorgt er samen met een katoenen binnenhoes voor dat de buitenhoes van de vaas kan worden gemaakt uit een textiel wat voor iemand een persoonlijke herinnering bevat. Dat textiel kan van alles zijn, van een trouwjurk tot de blouse die jouw oma ooit heeft gedragen.  

Momenteel ben ik nog verder onderzoek aan het doen naar mogelijke uitbreidingen van de vormen van Het Herinnerding. Kan het bijvoorbeeld ook een lamp zijn? En zouden er ook andere materialen dan textiel gebruikt kunnen worden waar mensen een herinnering aan hebben? Wordt vervolgd dus.

Mocht je nou interesse hebben in het project, of willen reageren? Dan kan dat altijd via chimenevaneverdink@gmail.com of laat een reactie achter op een kaartje als je de expositie in het Tongerlohuys bezoekt. Deze is te zien t/m eind augustus.

DSC_0121