T T

Dit zijn de winnaars van de fotowedstrijd Open Monumentendag 2019

Deze zomer is in het Tongerlohuys het afstudeerwerk van Chimène van Everdink te zien. Ze stelt zich graag aan u voor! 

Hi! Mijn naam is Chimène en presenteer jullie met trots mijn afstudeerproject: Het Herinnerding.

Dit zijn de winnaars van de fotowedstrijd Open Monumentendag 2019 03-10-2019

Op 14 september en in Wouw en Nispen ook op zondag was het weer Open Monumentendag in het hele land en dus ook in Roosendaal. Het thema was plekken van plezier. De Stichting Open Monumentendag had zich ook dit jaar ingespannen om een aantal monumenten te openen, dat met dit thema te maken had. Zo waren diverse monumentale cafés, de speeltuin en een school open. Dit jaar zijn, mede door het fantastische weer, veel bezoekers geweest. Voor het eerst hebben totaal ongeveer 4000 mensen één of meer monumenten bezocht. 

 

Fotowedstrijd

Vanwege monumentendag was ook een fotowedstrijd uitgeschreven in samenwerking met de fotoclubs ’t Statiefje en West-Brabant: Monuprenten. De deelnemers werd gevraagd foto’s in te sturen van monumentale en mooie gebouwen of plekken in de gemeente Roosendaal. Van de bijna 90 ingezonden foto’s werden er 30 foto’s genomineerd door de jury. De jury bestond uit Ben Steffen, Peter van Trijen, Karien Wierickx en Luc Zwegers. 

 

Publieksprijs

De 30 genomineerde foto’s zijn gedurende monumentendag en de dagen erna tentoongesteld in de corridor tussen het Tongerlohuys en de Kring. Op die dagen konden bezoekers hun stem uitbrengen op de mooiste foto. De foto met de meeste stemmen kreeg de publieksprijs. Er waren 132 stemformulieren ingeleverd en op bijna alle genomineerde foto’s was een stem uitgebracht. De winnaar van de publieksprijs, Jacco van Son, kreeg 18 stemmen voor zijn foto Onze Lieve Vrouw van zeven smarten kapel in de sneeuw; een prachtige winterse foto van het pad naar de Kapelberg. 

Vakjury

Onlangs werden de prijzen uitgereikt. De prijzen waren voor de helft beschikbaar gesteld door Bram Visser Fotografie en bestaat uit fotoshoots voor de winnaars. 

De 1e prijs ging naar Marianne van den Bosch met de foto Ut zolderke bij munéér pastoor van Kasdonk, een foto gemaakt in de pastorie Heilig Hartplein.

MariannevandenBosch pastorie Heilig Hartplein

 

 

 

 

 

De 2e prijs ging naar Joost Braat met de foto: Ludwigstraat, een panoramafoto van de straat met de mooie woningen van architect Jac. Hurks.

JoostBraatLudwigstraat

 

 

 

De 3e prijs ging naar Ineke Stofmeel met de foto: Het dankbaarheidsmonument St Michael, genomen voor de Onze Lieve Vrouwekerk op de Kade. 

InekeStofmeelmonumentPaterskerk

 

 

Ik studeer af aan de opleiding New Design and Attitudes, van de kunstacademie St. Joost in Breda. Maar als echte Roosendaalse kon het natuurlijk niet missen dat mijn project een plekje moest krijgen in mijn eigen stad. Om jullie een indruk te geven van wie ik ben als ontwerper, en waarom ik dit project heb ontworpen vertel ik jullie hieronder over mijn positionering en het doel van dit project.

Ik zie mijzelf als een ontwerper die betrokken is, bezig is met duurzamere materialen en die open staat voor innovatie. Ook vind ik modulaire producten erg interessant.

Vanuit deze positionering is dit project dan ook gestart. De concrete motivatie is dat ik zie dat er ontzettend veel overproductie en overconsumptie is, op veel vlakken. Overconsumptie is ook iets wat in de interieurbranche speelt, want zeg nou eerlijk, jij koopt ook regelmatig nieuwe trendy spulletjes om je leefomgeving te vernieuwen toch? Dit probleem speelt nu vooral af door de overload aan inspiratieplatformen. Interieurwinkels, Pinterest, magazines, Tv-programma’s, influencers, etc. Mensen volgen de adviezen van deze platformen, vaak zonder eerst nog na te denken over hun eigen visie.

Met mijn project wil ik mensen laten zien dat het ook anders kan.

Ik heb ervoor gekozen om een personaliseerbaar product te ontwerpen. Mensen spelen zelf een rol in het ontwerpen van hun interieurdecoratie, het bevat een persoonlijke herinnering. Hierdoor wordt het product automatisch meer waard waardoor mensen het minder snel zullen vervangen of weggooien.

Maar wat is Het Herinnerding dan precies? De basis van mijn ontwerp is een gebruiksvoorwerp; een vaas. Ik heb voor deze vorm gekozen omdat dit een object is wat vele verschijningsvormen kent en waar je dus eindeloos mee kan ontwerpen. Een vaas is een decoratief voorwerp en wordt meestal gebruikt om bloemen in te plaatsen. Maar een vaas kan ook zonder bloemen als versiering dienen. In mijn Herinnerding kunnen bloemen geplaatst worden, die in combinatie met het textiel dienen als een mooie metafoor voor het in leven houden van de persoonlijke herinnering.

Maar wat maakt mijn vaas nou zo uniek?

Mijn vaas bestaat uit 3 onderdelen; een glazen binnenvaas, een metalen frame (wat vorm te geven is naar wens) en een hoes van textiel. Het metalen frame, wat bestaat uit stevige draden, zorgt er samen met een katoenen binnenhoes voor dat de buitenhoes van de vaas kan worden gemaakt uit een textiel wat voor iemand een persoonlijke herinnering bevat. Dat textiel kan van alles zijn, van een trouwjurk tot de blouse die jouw oma ooit heeft gedragen.  

Momenteel ben ik nog verder onderzoek aan het doen naar mogelijke uitbreidingen van de vormen van Het Herinnerding. Kan het bijvoorbeeld ook een lamp zijn? En zouden er ook andere materialen dan textiel gebruikt kunnen worden waar mensen een herinnering aan hebben? Wordt vervolgd dus.

Mocht je nou interesse hebben in het project, of willen reageren? Dan kan dat altijd via chimenevaneverdink@gmail.com of laat een reactie achter op een kaartje als je de expositie in het Tongerlohuys bezoekt. Deze is te zien t/m eind augustus.

DSC_0121