T T

Erfgoedcolleges 2019

Deze zomer is in het Tongerlohuys het afstudeerwerk van Chimène van Everdink te zien. Ze stelt zich graag aan u voor! 

Hi! Mijn naam is Chimène en presenteer jullie met trots mijn afstudeerproject: Het Herinnerding.

Erfgoedcolleges 2019 04-04-2019

In 2019 worden vier Erfgoedcolleges aangeboden, aangevuld met een lezing van Jacques Klöters voorafgaand aan de Open Monumentendag. Reserveer de data alvast in je agenda!

 

Dinsdag 23 april: oorlog als spektakel

In dit college verkennen Simon Corstjens en Paul Hulsenboom de 80-jarige oorlog vanuit twee verrassende invalshoeken.

 

Dinsdag 14 mei: vrijheid en vervolging       

In dit tweede college zetten Arnoud-Jan Bijsterveld en Robert W. Catsburg de oorlogsjaren in (West-)Brabant centraal. Hier vind je meer informatie.  

 

Dinsdag 25 juni: een strijd ver van huis

Hans van den Akker en Hanneke Coolen-Colsters vertellen het verhaal van de Indië-veteranen en hun Indonesische vijanden. Ze gaan ook in op de geschiedenis van deze onafhankelijkheidsoorlog. 

 

Vrijdag 13 september: plezierige plekken!

Jacques Klöters is cabaretier, programmamaker, neerlandicus, maar vooral bekend van verschillende radio- en televisieprogramma’s. Hij gaat in op het thema van deze editie van de Open Monumentendag: plekken van plezier. Aansluitend muziekprogramma: door de nacht klinkt een lied van Stichting Da Vida.

 

Dinsdag 1 oktober: de taal van Brabant 

Jos Swanenberg en Marc van Oostendorp nemen je mee naar het Interbellum: de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In die tijd woedde er een strijd om regionale en dus ook Brabantse identiteit. Deze werd voor een groot deel uitgevochten in de wereld van kunst, cultuur en wetenschap.

 

Praktische informatie

Alle Erfgoedcolleges vinden plaats in de kleine zaal van theater De Kring in Roosendaal. Als je alle colleges én de lezing reserveert, betaal je slechts € 60 (5 voor de prijs van 4). Hier kun je jouw kaarten reserveren.

Ik studeer af aan de opleiding New Design and Attitudes, van de kunstacademie St. Joost in Breda. Maar als echte Roosendaalse kon het natuurlijk niet missen dat mijn project een plekje moest krijgen in mijn eigen stad. Om jullie een indruk te geven van wie ik ben als ontwerper, en waarom ik dit project heb ontworpen vertel ik jullie hieronder over mijn positionering en het doel van dit project.

Ik zie mijzelf als een ontwerper die betrokken is, bezig is met duurzamere materialen en die open staat voor innovatie. Ook vind ik modulaire producten erg interessant.

Vanuit deze positionering is dit project dan ook gestart. De concrete motivatie is dat ik zie dat er ontzettend veel overproductie en overconsumptie is, op veel vlakken. Overconsumptie is ook iets wat in de interieurbranche speelt, want zeg nou eerlijk, jij koopt ook regelmatig nieuwe trendy spulletjes om je leefomgeving te vernieuwen toch? Dit probleem speelt nu vooral af door de overload aan inspiratieplatformen. Interieurwinkels, Pinterest, magazines, Tv-programma’s, influencers, etc. Mensen volgen de adviezen van deze platformen, vaak zonder eerst nog na te denken over hun eigen visie.

Met mijn project wil ik mensen laten zien dat het ook anders kan.

Ik heb ervoor gekozen om een personaliseerbaar product te ontwerpen. Mensen spelen zelf een rol in het ontwerpen van hun interieurdecoratie, het bevat een persoonlijke herinnering. Hierdoor wordt het product automatisch meer waard waardoor mensen het minder snel zullen vervangen of weggooien.

Maar wat is Het Herinnerding dan precies? De basis van mijn ontwerp is een gebruiksvoorwerp; een vaas. Ik heb voor deze vorm gekozen omdat dit een object is wat vele verschijningsvormen kent en waar je dus eindeloos mee kan ontwerpen. Een vaas is een decoratief voorwerp en wordt meestal gebruikt om bloemen in te plaatsen. Maar een vaas kan ook zonder bloemen als versiering dienen. In mijn Herinnerding kunnen bloemen geplaatst worden, die in combinatie met het textiel dienen als een mooie metafoor voor het in leven houden van de persoonlijke herinnering.

Maar wat maakt mijn vaas nou zo uniek?

Mijn vaas bestaat uit 3 onderdelen; een glazen binnenvaas, een metalen frame (wat vorm te geven is naar wens) en een hoes van textiel. Het metalen frame, wat bestaat uit stevige draden, zorgt er samen met een katoenen binnenhoes voor dat de buitenhoes van de vaas kan worden gemaakt uit een textiel wat voor iemand een persoonlijke herinnering bevat. Dat textiel kan van alles zijn, van een trouwjurk tot de blouse die jouw oma ooit heeft gedragen.  

Momenteel ben ik nog verder onderzoek aan het doen naar mogelijke uitbreidingen van de vormen van Het Herinnerding. Kan het bijvoorbeeld ook een lamp zijn? En zouden er ook andere materialen dan textiel gebruikt kunnen worden waar mensen een herinnering aan hebben? Wordt vervolgd dus.

Mocht je nou interesse hebben in het project, of willen reageren? Dan kan dat altijd via chimenevaneverdink@gmail.com of laat een reactie achter op een kaartje als je de expositie in het Tongerlohuys bezoekt. Deze is te zien t/m eind augustus.

DSC_0121