T T

Documentaire Treffpunkt Erasmus

Documentaire Treffpunkt Erasmus 07-11-2018

Op woensdag 21 november wordt de documentaire Treffpunkt Erasmus vertoond in het kader van de Henri Mastboom lezingencyclus. Deze lezingencyclus wordt sinds 2011 georganiseerd door de archiefdiensten in de regio West-Brabant in samenwerking met andere culturele partners. Elk jaar wordt er een thema gekoppeld aan de lezingencyclus en dit jaar is er gekozen voor Opstand!, tevens het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018.

In de zomer van 2011 werden de archieven van de Joodse Gemeente Bussum ontsloten, na decennia ongelezen in kasten te hebben gelegen. Ze bleken het complete archief van 150 jaar joodse gemeenschap in ’t Gooi te bevatten, inclusief uitgebreide correspondentie tijdens een groot deel van de Tweede Wereldoorlog.

Reddingsactie

Tussen die documenten werd een fantastisch verhaal gevonden over twee jonge Wehrmacht soldaten, Johannes Gerhardt en Werner Klemke, die met gevaar voor eigen leven de Joodse familie van Perlstein redden door papieren voor ze te vervalsen. Vervolgens hielpen Gerhardt en Klemke de Van Perlsteins om samen tientallen mensen voor deportatie te behoeden.

Illustrator en kunstenaar

Gerhardt sneuvelde helaas in 1944, Klemke overleefde de oorlog en ging terug naar Oost-Berlijn. Met hulp van zijn Hollandse vrienden bouwde hij daar een glansrijke carrière op als illustrator en kunstenaar, en groeide uit tot één van de bekendste grafische kunstenaars van het Duitse taalgebied en ver daarbuiten.

Tekeningen

Klemke’s geniale tekeningen over zijn oorlogsbelevenissen vormen de rode draad van de ontroerende documentaire “treffpunkt Erasmus”. Ook West-Brabantse dorpen werden aangetroffen tussen zijn tekeningen, een goede aanleiding om deze documentaire te tonen in het kader van de Henri Mastboom lezingencyclus.

Inleiding

Spreker Regisseur Annet Betsalel zal een inleiding verzorgen bij de documentaire. Annet Betsalel, geboren in Den Haag, voltooide haar BA Linguistics and Jewish History aan de Bar Ilan University in Israël. Ze was directeur van de Joodse Omroep en vertegenwoordiger van andere religieuze omroepen. Sinds 2009 werkt ze als een onafhankelijke filmmaker en is ze betrokken bij regionale interreligieuze initiatieven, onder meer op het documentaire- en festivalterrein van het Filmhuis Bussum.

Praktische informatie

De documentaire Treffpunkt Erasmus wordt vertoond in Filmtheater Fanfare, Pagnevaartweg 7 in Oudenbosch. De inleiding start om 20.00 uur en de zaal gaat om 19.30 uur open. De toegang is gratis.