T T

Henri Mastboom lezingencyclus " Boeren, burgers en buitenlui"

Henri Mastboom lezingencyclus "Boeren, burgers en buitenlui" 17-05-2018

Het Tongerlohuys, het West-Brabants Archief en het Stadsarchief Breda houden voor het zesde jaar op rij de Henri Mastboom lezingencyclus. Dit jaar is het thema 'Boeren, burgers en buitenlui'. De lezingen vinden plaats op verschillende locaties in West-Brabant in de periode oktober 2017 t/m mei 2018. De reeks is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Mastboom-Brosens Stichting. Hierdoor zijn de lezingen gratis toegankelijk.

Op donderdag 17 mei vindt de laatste lezing plaats met als titel: "Brabants als speeltuin door de eeuwen: Pieter Bruegel de Oude, burgemeester Rockox van Antwerpen en rijke industriëlen op het platteland." 

Van alle kunst uit de Vlaamse school lijkt het werk van Pieter Bruegel (1525?-1569) het meest kenmerkend voor de Lage Landen. Schilderijen als De spreekwoorden, De kinderspelen, Dulle Griet, De boerendans en Luilekkerland zijn herkenbaar en geliefd. En ze maakten van Pieter Bruegel een folkloristisch icoon, ook al strookt dit niet helemaal met zijn levensloop. Leen Huet schreef met Pieter Bruegel de eerste echte biografie van de zestiende-eeuwse meester. Ze plaatst Bruegel stevig in zijn milieu: de bruisende steden Antwerpen en Brussel. Daar woedde jarenlang de ideologische strijd om godsdienst en Europese eenheid, die in 1566 uitbarstte in de Beeldenstorm. Tegen deze achtergrond schetst Huet Bruegels evolutie van tekenaar en grafisch ontwerper tot een schilder die in enkele jaren tijd een indrukwekkend oeuvre creëerde en die veel te jong overleed.

Spreker

Leen Huet (Hoogstraten, 1966) is auteur van romans, literaire non-fictie en essays. Ze studeerde Kunstgeschiedenis en Wijsbegeerte (KU Leuven). Na haar studies verbleef ze een tijdlang in Firenze (Italië). Sinds 1991 woont ze in Leuven. Leen Huet publiceerde onder andere bijdragen in De Morgen (columns Oud papier (over haar ontdekkingen op de tweedehandsboekenmarkt) en Rafels. Kunst en literatuur zijn haar belangrijkste thema’s en inspiratiebronnen.

 

Praktische informatie

De lezing vindt plaats in De Oude pastorij, Essendonk 3 in Essen (België). De lezing start om 20.00 uur en de zaal gaat om 19.30 uur open. De toegang is gratis.