T T

Groep 3/4: De Hand van Antwerpen

Weet jij waar de naam Antwerpen vandaan komt?

Achter de naam van deze stad schuilt een bijzondere mythe. In een ver verleden leefde hier de reus Antigoon. Hij maakte het leven van de schippers die over de Schelde voeren zuur door tol te heffen. Betaalden de schippers niet? Dan hakte hij hun hand eraf! Tot dat daar de Romeinse soldaat Silvius Brabo was. Hij versloeg de reus Antigoon en wierp zijn hand in de Schelde..

De hand van Antwerpen

Zo is de naam Antwerpen (Handwerpen) ontstaan!

Bij een bezoek aan de  tentoonstelling “De hand van Antwerpen” ontdekken leerlingen op spelenderwijze welke sporen de stad Antwerpen op onze leefomgeving heeft nagelaten en wat we daar nu nog steeds van terug zien. Aan de hand van een kunstbingo gaan we kijken naar de invloed van  kunst en architectuur op ons erfgoed. Daarna verdiepen de leerlingen zich via een activiteiten parcours verder in de bijzondere verhalen achter de objecten binnen de tentoonstelling.

 

 

Doel:

Het doel van deze activiteit is om leerlingen te laten ontdekken van wat voor invloed Antwerpen is (geweest) op onze leefomgeving.

Door meer kennis over geschiedenis en erfgoed op te doen, verbreden kinderen hun horizon. Dit willen we ze leren door specifiek te kijken naar bepaalde objecten, door ze te laten luisteren naar verhalen die ze nog niet eerder gehoord hebben en door ze zelf creatief met de materie aan de slag te laten gaan.

 

Competenties:

Onderzoekend vermogen en creërend vermogen.

 

Kerndoelen:

52 Tijdvakken

56 Cultureel Erfgoed

 

Duur:                           1,5 uur

Locatie:                       Museum Het Tongerlohuys

Lesmateriaal:             Voorafgaand aan de les krijgt de klas een Antwerpen Quiz toegestuurd. In de vorm van een Power Point Presentatie.  Deze Quiz duurt ca 20 minuten.

Prijs:                             €50,00 per groep

 

Wilt u een les boeken of meer informatie? Mail naar educatie@tongerlohuys.nl.