T T

Lesmaterialen

Voor alle groepen van het basisonderwijs bieden we interactieve rondleidingen en projecten aan. In dit overzicht ziet u welke dat zijn. U kunt het lesmateriaal hier alvast bekijken en downloaden.

Een keertje langskomen met de klas? Neem dan contact met ons op via 0165-555 555.

Periodes
1-10 van de 20
Bouwplaat treinwagon (groep 5 t/m 8)

Bouwplaat treinwagon (groep 5 t/m 8)

Publicatiedatum: 29-06-2017

In 1854 kreeg Roosendaal een spoorwegstation en konden mensen per trein naar Antwerpen reizen. Met de trein reizen ging voor die dagen snel. Met paard en wagen deed je er een stuk langer over! Met deze bouwplaat maak je een eigen treinwagon.

> Lees meer Bouwplaat
Speurtocht Gevelstenen (groep 7/8)

Speurtocht Gevelstenen (groep 7/8)

Publicatiedatum: 14-06-2017

Deze speurtocht voert langs verschillende gevelstenen in de Roosendaalse binnenstad. Gevelstenen zijn van oorsprong herkenningstekens die bijvoorbeeld iets vertellen over de bouwer of bewoner van een pand, zijn beroep of zijn geloof. 

> Lees meer Speurtocht Gevelstenen
Speurtocht Oorlog (groep 7/8)

Speurtocht Oorlog (groep 7/8)

Publicatiedatum: 14-06-2017

Deze speurtocht neemt de leerlingen mee naar het Roosendaal in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Ze komen langs plekken die herinneren aan de oorlog of waar belangrijke dingen zijn gebeurd. Zo verdiepen ze zich in gedenkstenen, kunstwerken, struikelstenen en een bunker.

> Lees meer Speurtocht Oorlog rechtsom Speurtocht Oorlog linksom
Kijkdoos Vrouwenhof (groep 5/6)

Kijkdoos Vrouwenhof (groep 5/6)

Publicatiedatum: 13-06-2017

De opa’s en oma’s van de huidige generatie kinderen groeiden op in de jaren vijftig. Roosendaal was toen een stuk kleiner, katholieker en dorpser. Net als nu vermaakten kinderen zich uitstekend op landgoed Vrouwenhof. Het landgoed werd toen nog niet in tweeën gedeeld door een weg. Je vond er niet alleen een speeltuin, maar ook een terras, rosarium, flamingovijver, kabouterhuisje, volière en kanovijver. In de kijkdoos bouwen kinderen het Vrouwenhof uit de jaren vijftig na.

> Lees meer werkblad 1 werkblad 2
Wij Doen Toen (groep 3/4)

Wij Doen Toen (groep 3/4)

Publicatiedatum: 13-06-2017

De leerlingen maken kennis met iconen uit het verleden. Vier doodgewone kinderen die vroeger in West-Brabant leefden - Marietje, Gijs, Truus en Piet - staan symbool voor onderwerpen die ook de huidige generatie kinderen interesseren: kleding, school, eten en spelen. Aan de hand van onder meer puzzels, recepten, spelletjes, knutselopdrachten en een voorleesverhaal krijgen de leerlingen een beeld van het leven in vroeger tijden. Verschillende werkvormen en vakgebieden komen in het boekje aan de orde, actief bezig zijn met erfgoed is het credo.

> Lees meer Docentenhandleiding Wij doen Toen
Hoe word ik Prins Carnaval? (groep 3/4)

Hoe word ik Prins Carnaval? (groep 3/4)

Publicatiedatum: 13-06-2017

Carnaval is het feest van de leut. In dit vertelplatenboek gaan we kijken hoe je Prins Carnaval kunt worden. Of Prinses natuurlijk. Prins worden, dat gebeurt niet zomaar! Je wordt gekozen. Met carnaval ben jij heel belangrijk. Jij moet de leut voordoen en heel veel dagen overal carnaval vieren. Je moet weten hoe de mensen vroeger carnaval vierden. En wat voor kleren je aan moet en wat je verder allemaal nodig hebt. Als je dit boek uithebt, mag je je een echte Prins of Prinses Carnaval noemen!

> Lees meer Hoe word ik Prins Carnaval?
Kleutercanon (groep 1 en 2)

Kleutercanon (groep 1 en 2)

Publicatiedatum: 13-06-2017

In dit werk-, speel-, leer- en doeboek maken kleuters uit groep 1 en 2 met spelletjes kennis met de historie van hun stad. Roosendaal kende belangrijke personen, bedrijven, gebouwen en gebeurtenissen in het verleden die bepalend waren en zijn voor het heden. Zo'n overzicht wordt een canon genoemd.

> Lees meer De Canon van Roosendaal Docentenhandleiding De Canon van Roosendaal
Kijkdoos Markt in 1900 (groep 5/6)

Kijkdoos Markt in 1900 (groep 5/6)

Publicatiedatum: 13-06-2017

De Roosendaalse Markt is het oudste stukje Roosendaal en is door de jaren heen nauwelijks veranderd. In deze webles maken de leerlingen een kijkdoos van de Markt zoals deze er rond 1900 uitzag. Met bijzondere monumenten, zoals het raadhuis, de Sint-Janskerk, de bibliotheek en vele andere markante gebouwen. En met ‘ouderwetse’ vervoersmiddelen, zoals huifkarren.

> Lees meer Werkblad 1 Werkblad 2 Plattegrond
Speurtocht Bouwstijlen (groep 7/8)

Speurtocht Bouwstijlen (groep 7/8)

Publicatiedatum: 13-06-2017

De speurtocht Bouwstijlen leidt de leerlingen langs de verschillende bouwstijlen van de laatste 150 jaar. Van een monument als het Tongerlohuys tot een modern gebouw als het Paviljoen. Aan de hand van vragen verkennen de leerlingen gebouwen op de Markt, Nieuwe Markt, Dr. Brabersstraat en Raadhuisstraat en zien Roosendaal in elk geval eens van een heel andere kant.

> Lees meer Speurtocht Bouwstijlen Info voor begeleiders Extra lesideeen Extra lesideeen antwoorden
Kasteel van Wouw (groep 7/8)

Kasteel van Wouw (groep 7/8)

Publicatiedatum: 13-06-2017

De Nederlandse Opstand (Tachtigjarige Oorlog) had verstrekkende en ingrijpende gevolgen voor Wouw, de omliggende dorpen en de wijde omgeving. Om ook aan kinderen duidelijk te maken wat het belang van het Wouwse kasteel was, is deze lesbrief samengesteld door heemkundekring De Vierschaer. De lesbrief bestaat uit vier lessen en gaat onder meer over het gebouw, oorlogen, kleding, vondsten en een schatkaart.

> Lees meer Lesbrief Kasteel van Wouw Docentenhandleiding Kasteel van Wouw