T T

Kasteel van Wouw (groep 7/8)

vuur en vlam

De Nederlandse Opstand (Tachtigjarige Oorlog) had verstrekkende en ingrijpende gevolgen voor Wouw, de omliggende dorpen en de wijde omgeving. Om ook aan kinderen duidelijk te maken wat het belang van het Wouwse kasteel was, is deze lesbrief samengesteld door heemkundekring De Vierschaer. De lesbrief bestaat uit vier lessen en gaat onder meer over het gebouw, oorlogen, kleding, vondsten en een schatkaart.

In 2012 verscheen een boek dat geheel gewijd is aan het kasteel van Wouw. Dat kasteel, haar bewoners en de activiteiten die in en om het kasteel plaatsvonden, hebben eeuwenlang de historie van het dorp Wouw en de regio bepaald. Met name de Nederlandse Opstand (Tachtigjarige Oorlog) had verstrekkende en ingrijpende gevolgen voor Wouw, de omliggende dorpen en de wijde omgeving. Om ook aan kinderen duidelijk te maken wat het belang van het Wouwse kasteel was, is deze lesbrief samen gesteld.

De lesbrief is bestemd voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en is bedoeld als aanvulling op de bestaande methodes. De bedoeling is meerledig. De kinderen leren om gebouwen en gebeurtenissen te plaatsen in een groter geheel. Daarnaast wordt de regionale geschiedenis gestimuleerd, doordat een en ander toegelicht wordt tegen de achtergrond van de lokale historie.

Lesbrief Kasteel van Wouw Docentenhandleiding Kasteel van Wouw