T T

Erfgoedcollege: een strijd ver van huis

Een strijd ver van huis dinsdag 25 juni 2019

De dekolonisatie van Nederlands-Indië leek aanvankelijk voor veel Brabanders ver van huis, maar had een grote impact dichtbij. Vele Brabantse jongens en mannen gingen als oorlogsvrijwilligers of als dienstplichtige militairen naar Indonesië (door Nederland Nederlands-Indië genoemd). Zij gebruikten daar excessief geweld of werden gedwongen om structureel geweld te gebruiken tegen een voor hen onbekende tegenstander.

 

Dagboek van opa

Hans van den Akker vertelt in dit college over de geschiedenis van deze onafhankelijkheidsoorlog en het verhaal van de Indië-veteranen en hun Indonesische vijanden. Hanneke Coolen-Colsters ontdekte een aantal jaar geleden per toeval het dagboek van haar opa, een van de Brabantse jongens die naar Nederlands-Indië werd gestuurd. Door de ontdekking van zijn verzwegen verhaal ging zij zich verdiepen in de verhalen van andere Indiëveteranen en verwerkte deze in de documentaire Oost-Indisch Doof.

 

Bestel je kaarten

Dit erfgoedcollege vindt plaats op dinsdag 25 juni 2019 in de kleine zaal van theater De Kring. Het college begint om 14.00 uur. Klik hier en bestel je kaarten.