T T

Willem II als kunstverzamelaar

Jan_Baptist_van_der_Hulst_-_Koning_Willem_II 16 mei 2019

Op donderdag 16 mei aanstaande vindt de laatste lezing van dit seizoen plaats in het kader van de Henri Mastboom lezingencyclus. Deze lezingencyclus wordt sinds 2011 georganiseerd door de archiefdiensten in de regio West-Brabant in samenwerking met andere culturele partners. Elk jaar wordt er een thema gekoppeld aan de lezingencyclus en dit jaar is er gekozen voor Opstand!, tevens het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018.  

Architectuur, schilderkunst en vormgeving

Dankzij de Belgische Opstand in 1830 die Willem II een heldenstatus opleverde, gaf de jonge monarch een nieuwe status en elan aan het koningschap. Met een scherp oog voor architectuur, schilderkunst en vormgeving, was hij de tegenpool van zijn vader, die weinig om de kunsten gaf. Hoe gaf Willem II vorm aan zijn verzamelingen, wat was het doel hiervan, vertelt zijn smaak iets over de politieke context rond 1830 en wat is er geworden van deze culturele erfenis? Deze vragen worden beantwoord in de lezing Willem II als kunstverzamelaar door Caroline Lassche, docent kunsttheorie aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.  

Praktische informatie 

De lezing wordt gehouden bij het West-Brabants Archief, Hofstraat 2b in Bergen op Zoom en start om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 open. De toegang is gratis.