T T

Erfgoedcollege: Oorlog als spektakel

Oorlog als spektakel 23 april 2019

In dit college verkennen we de 80-jarige oorlog vanuit twee verrassende invalshoeken.

 

Prins Ladislas Wasa

Paul Hulsenboom vertelt het bijzondere verhaal van de Poolse prins Ladislas Wasa. We volgen het bezoek van de prins aan het Beleg van Breda in 1624 en we kijken naar de mythevorming die mettertijd in Polen ontstond rondom het bezoek van de toekomstige koning aan het Brabantse strijdtoneel.

 

Bergsche Battery

Simon Corstjens vertelt hoe het strijdtoneel uit de 80-jarige oorlog anno nu opnieuw tot leven wordt gebracht door de Bergsche Battery. Zij spelen de verrichtingen van de historische stadsmilitie van Geertruidenberg rond 1600 zo natuurgetrouw mogelijk na. Wat leert deze vorm van herbeleving ons over het leven ten tijde van de 80-jarige oorlog?

 

Praktische informatie

Het college vindt plaats op dinsdag 23 april om 14.00 uur in de kleine zaal van theater De Kring in Roosendaal. Hier kun je je kaartjes bestellen. In 2019 worden vier Erfgoedcolleges aangeboden, aangevuld met een lezing van Jacques Klöters voorafgaand aan de Open Monumentendag (vr 13 sep). Als je alle colleges én de lezing reserveert, betaal je slechts € 60 (5 voor de prijs van 4).

Weekendprogramma
Onderdeel van de tentoonstelling 'Verhalen van oorlog en vrijheid' is de serie weekendactiviteiten in en om het Tongerlohuys. Vanaf 29 juni zal er élke zaterdagmiddag een bijzondere activiteit worden aangeboden in of vertrekkend vanuit het museum. Dit in samenwerking met verschillende (lokale) partners: Battlefield Tours, Spirit, Vrienden van het Tongerlohuys en VVV Roosendaal. 

Bezoek commandomuseum
Een uniek bezoek aan het museum van de Korps Commando Troepen op de kazerne in Roosendaal. Gecombineerd met een bezoek aan de tentoonstelling in het Tongerlohuys waar eveneens aandacht wordt besteed aan het KCT.
Wanneer: zaterdag 29 juni

Historische wandelingen
Rondleidingen door het centrum van Nispen, Roosendaal en Wouw over de oorlogsjaren in West-Brabant. De rondleidingen worden verzorgd door Joss Hopstaken en door leden van de verschillende Heemkundekringen.
Wanneer: zaterdag 6 juli (Roosendaal), zaterdag 21 september (Nispen), zaterdag 28 september (Wouw), zaterdag 2 november (Roosendaal), zaterdag 4 januari (Roosendaal)

Verhalen van nu
‘Leven in vrijeheid’ is een vanzelfsprekendheid geworden. Op een zestal momenten wordt in het komende jaar stil gestaan bij deze vrijheid door in gesprek te gaan met verschillende tafelgasten op uitnodiging van Spirit. Aan de hand van een maatschappelijke kwestie gaan zij graag met u in gesprek.
Wanneer: zaterdag 5 oktober 14.00 uur, zaterdag 30 november 14.00 uur

De slag om de Schelde
Op verschillende momenten neemt Robert W. Catsburg u graag mee terug in de tijd. Tijdens deze middagvullende excursie brengt u onder andere een bezoek aan de (Canadese) oorlogsbegraafplaats en ontdekt u welke sporen de oorlog heeft achtergelaten in onze Brabantse natuur.
Wanneer: zaterdag 24 augustus, zaterdag 29 oktober

Re-enactment
Van 25 t/m 27 oktober komt de geschiedenis tot loven in de museumtuin. Dutch Re-enactment Group ’40-45’ zal gedurende deze dagen aldaar een Duits oorlogskamp simuleren. Compleet ingericht met tenten, voertuigen, uniformen en wapens bestieren deze doorgewinterde mannen de Tongerlotuyn.
Wanneer: zaterdag 26 oktober