T T

Koning Willem I en de Belgische Opstand

Koning Willem I donderdag 21 maart 2019

Op donderdag 21 maart vindt er weer een lezing plaats in het kader van de Henri Mastboom lezingencyclus. Deze lezingencyclus wordt sinds 2011 georganiseerd door de archiefdiensten in de regio West-Brabant in samenwerking met andere culturele partners. Elk jaar wordt er een thema gekoppeld aan de lezingencyclus. Dit keer is gekozen voor Opstand!, tevens het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018. In de lezing van donderdagavond staat Koning Willem I en de Belgische Opstand centraal.

 

Soeverein vorst

Op 30 november 1813, landde prins Willem Frederik op Scheveningen. Kort daarna werd hij uitgeroepen tot soeverein vorst. Twee jaar later was hij een koning die afwisselend vanuit Brussel en Den Haag de Nederlanden bestuurde, tot in 1830 de Belgen in opstand kwamen. 

 

Vrede en welvaart

Koning Willem I had ambitie, plannen en macht. Hij wilde vrede en welvaart voor de natie. Industriëlen en kooplieden, politiek en pers, onderwijs en kerk: van de hele samenleving eiste hij medewerking. Met de oppositie had hij geen geduld, al riep zijn autoritaire wijze van regeren precies dat op, en niet alleen bij de Belgen. Tijdens deze lezing zal Jeroen Koch met name de Belgische Opstand belichten.


Spreker

Jeroen Koch is historicus en houdt zich bezig met politieke en intellectuele geschiedenis vanaf de verlichting. Ook heeft hij een bijzondere belangstelling voor Europese en Amerikaanse literatuur sinds 1850. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht waar hij ook doceert.

 

De lezing vindt plaats in de galerie van theater De Kring, Kerkstraat 1 in Roosendaal. 
Inloop vanaf 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur.

 

(bron: Website Boom uitgeverij)