T T

Exclusieve expositie van fotojournalisten Thom van Amsterdam en Ben Steffen

Foto gemaakt door Ben Steffen 24 februari tot en met 26 mei 2019

Met ingang van zondag 24 februari is er een bijzondere expositie te zien in ons museum. Fotojournalisten Ben Steffen en Thom van Amsterdam brachten samen een half miljoen negatieven naar het eveneens in het Tongerlohuys gevestigde archief. Uit al die beelden maakten ze de afgelopen maanden een selectie. En die foto’s zijn van 24 februari tot en met 26 mei te zien op de expositie Verandering.  Dat er veel is veranderd in hun vak moge duidelijk zijn. Thom werkte voor Brabants Nieuwsblad. Ben voor Dagblad De Stem. De fusie tot BNDeStem bracht verandering met zich mee en deed een beroep op de flexibiliteit van velen. En wat te denken van de ommezwaai van analoge fotografie naar digitaal? Dat was een heel andere manier van werken. 

Verhalen  

Eén ding is nooit veranderd: door de jaren heen zorgde zowel Thom als Ben voor de beelden bij het nieuws. Ze stonden altijd vooraan. Bij feesten, huldigingen en jubilea, maar ook bij ongelukken, verdriet en dood. Elke foto vertelt een eigen verhaal. Vanaf 1970 maakten zij veertig jaar lang foto’s van bekende en onbekende mensen in allerlei situaties. 

Imposante selectie

Het liefst hadden de heren alle 500.000 foto’s tentoongesteld, maar dan zie je door de foto’s het museum niet meer. Toch zijn zij erin geslaagd om een mooie, afwisselende en imposante selectie te maken die een goed beeld schetst van de Verandering die de carrière van deze twee professionals heeft gevormd. 

Weekendprogramma
Onderdeel van de tentoonstelling 'Verhalen van oorlog en vrijheid' is de serie weekendactiviteiten in en om het Tongerlohuys. Vanaf 29 juni zal er élke zaterdagmiddag een bijzondere activiteit worden aangeboden in of vertrekkend vanuit het museum. Dit in samenwerking met verschillende (lokale) partners: Battlefield Tours, Spirit, Vrienden van het Tongerlohuys en VVV Roosendaal. 

Bezoek commandomuseum
Een uniek bezoek aan het museum van de Korps Commando Troepen op de kazerne in Roosendaal. Gecombineerd met een bezoek aan de tentoonstelling in het Tongerlohuys waar eveneens aandacht wordt besteed aan het KCT.
Wanneer: zaterdag 29 juni

Historische wandelingen
Rondleidingen door het centrum van Nispen, Roosendaal en Wouw over de oorlogsjaren in West-Brabant. De rondleidingen worden verzorgd door Joss Hopstaken en door leden van de verschillende Heemkundekringen.
Wanneer: zaterdag 6 juli (Roosendaal), zaterdag 21 september (Nispen), zaterdag 28 september (Wouw), zaterdag 2 november (Roosendaal), zaterdag 4 januari (Roosendaal)

Verhalen van nu
‘Leven in vrijeheid’ is een vanzelfsprekendheid geworden. Op een zestal momenten wordt in het komende jaar stil gestaan bij deze vrijheid door in gesprek te gaan met verschillende tafelgasten op uitnodiging van Spirit. Aan de hand van een maatschappelijke kwestie gaan zij graag met u in gesprek.
Wanneer: zaterdag 5 oktober 14.00 uur, zaterdag 30 november 14.00 uur

De slag om de Schelde
Op verschillende momenten neemt Robert W. Catsburg u graag mee terug in de tijd. Tijdens deze middagvullende excursie brengt u onder andere een bezoek aan de (Canadese) oorlogsbegraafplaats en ontdekt u welke sporen de oorlog heeft achtergelaten in onze Brabantse natuur.
Wanneer: zaterdag 24 augustus, zaterdag 29 oktober

Re-enactment
Van 25 t/m 27 oktober komt de geschiedenis tot loven in de museumtuin. Dutch Re-enactment Group ’40-45’ zal gedurende deze dagen aldaar een Duits oorlogskamp simuleren. Compleet ingericht met tenten, voertuigen, uniformen en wapens bestieren deze doorgewinterde mannen de Tongerlotuyn.
Wanneer: zaterdag 26 oktober