T T

Bijzondere expositie De Drie Gebroeders

de bruijn Roosendaals feest der herkenning

Van 8 tot 17 juni is in ons museum de expositie van de Drie Gebroeders te zien. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van drie Roosendaalse broers: Leo, Toine en Sjef de Bruijn. Wat deze tentoonstelling extra bijzonder maakt is de manier waarop een en ander tot stand is gekomen. 

Sjef de Bruijn, kleinzoon en naamgenoot van zijn opa liep al jaren met het idee rond om alle kunstwerken van de familie samen te brengen in een expositie. Samen met een aantal familieleden richtte hij een Expocommissie op. Samen zijn zij volledig verantwoordelijk voor deze expositie. Van het uitzoeken, verzamelen en schoonmaken van de stukken tot het samenstellen en ontwerpen van de boekjes, flyers en posters.   

Leo en Toine de Bruijn waren architecten en starten in 1936 in Roosendaal Bouwbureau De Bruijn. Sjef schilderde op deksels van sigarenkistjes, maakte decors voor de schouwburg en maakte de reclameborden die rond het voetbalveld van Sjef Boonen stonden. 

Tijdens de expositie zijn onder andere schilderijen, pentekeningen en houtsnijwerken te zien. De expositie zal voor vele Roosendalers een feest der herkenning zijn. De familie De Bruijn maakt het feest compleet door elke dag aanwezig te zijn om het verhaal van de gebroeders De Bruijn te vertellen. 

 

 

Weekendprogramma
Onderdeel van de tentoonstelling 'Verhalen van oorlog en vrijheid' is de serie weekendactiviteiten in en om het Tongerlohuys. Vanaf 29 juni zal er élke zaterdagmiddag een bijzondere activiteit worden aangeboden in of vertrekkend vanuit het museum. Dit in samenwerking met verschillende (lokale) partners: Battlefield Tours, Spirit, Vrienden van het Tongerlohuys en VVV Roosendaal. 

Bezoek commandomuseum
Een uniek bezoek aan het museum van de Korps Commando Troepen op de kazerne in Roosendaal. Gecombineerd met een bezoek aan de tentoonstelling in het Tongerlohuys waar eveneens aandacht wordt besteed aan het KCT.
Wanneer: zaterdag 29 juni

Historische wandelingen
Rondleidingen door het centrum van Nispen, Roosendaal en Wouw over de oorlogsjaren in West-Brabant. De rondleidingen worden verzorgd door Joss Hopstaken en door leden van de verschillende Heemkundekringen.
Wanneer: zaterdag 6 juli (Roosendaal), zaterdag 21 september (Nispen), zaterdag 28 september (Wouw), zaterdag 2 november (Roosendaal), zaterdag 4 januari (Roosendaal)

Verhalen van nu
‘Leven in vrijeheid’ is een vanzelfsprekendheid geworden. Op een zestal momenten wordt in het komende jaar stil gestaan bij deze vrijheid door in gesprek te gaan met verschillende tafelgasten op uitnodiging van Spirit. Aan de hand van een maatschappelijke kwestie gaan zij graag met u in gesprek.
Wanneer: zaterdag 5 oktober 14.00 uur, zaterdag 30 november 14.00 uur

De slag om de Schelde
Op verschillende momenten neemt Robert W. Catsburg u graag mee terug in de tijd. Tijdens deze middagvullende excursie brengt u onder andere een bezoek aan de (Canadese) oorlogsbegraafplaats en ontdekt u welke sporen de oorlog heeft achtergelaten in onze Brabantse natuur.
Wanneer: zaterdag 24 augustus, zaterdag 29 oktober

Re-enactment
Van 25 t/m 27 oktober komt de geschiedenis tot loven in de museumtuin. Dutch Re-enactment Group ’40-45’ zal gedurende deze dagen aldaar een Duits oorlogskamp simuleren. Compleet ingericht met tenten, voertuigen, uniformen en wapens bestieren deze doorgewinterde mannen de Tongerlotuyn.
Wanneer: zaterdag 26 oktober