T T

Rondleiding Sint-Josephkerk

Sint-Josephkerk zondag 27 mei 16.00 uur

Pas 32 jaar oud was Jacques Hurks toen hij de Sint-Josephkerk samen met Marinus Vergouwen ontwierp. Het werd een hoogstandje: volgens kenners een van zijn mooiste bouwwerken. Parabolen, siermetselwerk, een vijftig meter hoge toren en een koepel die van buiten niet te zien is: de kerk is niet voor niets een rijksmonument. Op verschillende momenten in dit Hurks-jaar kun je een unieke rondleiding door de kerk krijgen.

Bouw een kerk waar tenminste duizend mensen in kunnen, luidde de opdracht die Hurks bijna honderd jaar geleden kreeg. Hij wilde een kerk bouwen waar alle gelovigen goed zicht op het altaar en de pastoor hadden, niet gehinderd door pilaren of de afstand. De oplossing vond de jonge architect in een koepel met een doorsnede van bijna negentien meter, de allereerste koepelkerk in West-Brabant. Die koepel baarde nogal wat opzien onder collega-bouwmeesters. Een onmogelijk bouwsel, was de publieke opinie. Er kwamen zelfs professoren uit Delft kijken. Om te bewijzen dat de koepel het ook zonder pilaren zou houden, ging Hurks net voor het weghalen van de steunblokken op een steiger staan. Als hij een foute berekening had gemaakt, zou hij door bakstenen worden verpletterd… 

Parabolen
Met name in zijn beginjaren was Hurks een aanhanger van De Amsterdamse School. Kenmerken van deze bouwstijl zijn het gebruik van bakstenen, glas-in-lood, parabolen en siermetselwerk. Bakstenen zie je overal in de Sint-Josephkerk terug, zo is zelfs de preekstoel van bakstenen gemaakt. Tijdens de rondleiding kun je zelf zien waarom de Sint-Josephkerk één van de meest bijzondere bouwwerken uit de twintigste eeuw is. Er is zoveel te zien, dat je aan één rondleiding misschien niet genoeg hebt!

Meer informatie
De rondleiding door de kerk vindt plaats op zondag 27 mei van 16.00 tot 17.00 uur. De Sint-Josephkerk vind je in de Sint-Josephstraat 2 te Roosendaal. Aanmelden is niet nodig, deelname aan de rondleiding is geheel gratis. Voor meer informatie over de architect Jacques Hurks, de Hurks-tentoonstelling in het Tongerlohuys en alle andere activiteiten rondom Hurks, kijk op onze website of volg het museum op Facebook.

Weekendprogramma
Onderdeel van de tentoonstelling 'Verhalen van oorlog en vrijheid' is de serie weekendactiviteiten in en om het Tongerlohuys. Vanaf 29 juni zal er élke zaterdagmiddag een bijzondere activiteit worden aangeboden in of vertrekkend vanuit het museum. Dit in samenwerking met verschillende (lokale) partners: Battlefield Tours, Spirit, Vrienden van het Tongerlohuys en VVV Roosendaal. 

Bezoek commandomuseum
Een uniek bezoek aan het museum van de Korps Commando Troepen op de kazerne in Roosendaal. Gecombineerd met een bezoek aan de tentoonstelling in het Tongerlohuys waar eveneens aandacht wordt besteed aan het KCT.
Wanneer: zaterdag 29 juni

Historische wandelingen
Rondleidingen door het centrum van Nispen, Roosendaal en Wouw over de oorlogsjaren in West-Brabant. De rondleidingen worden verzorgd door Joss Hopstaken en door leden van de verschillende Heemkundekringen.
Wanneer: zaterdag 6 juli (Roosendaal), zaterdag 21 september (Nispen), zaterdag 28 september (Wouw), zaterdag 2 november (Roosendaal), zaterdag 4 januari (Roosendaal)

Verhalen van nu
‘Leven in vrijeheid’ is een vanzelfsprekendheid geworden. Op een zestal momenten wordt in het komende jaar stil gestaan bij deze vrijheid door in gesprek te gaan met verschillende tafelgasten op uitnodiging van Spirit. Aan de hand van een maatschappelijke kwestie gaan zij graag met u in gesprek.
Wanneer: zaterdag 5 oktober 14.00 uur, zaterdag 30 november 14.00 uur

De slag om de Schelde
Op verschillende momenten neemt Robert W. Catsburg u graag mee terug in de tijd. Tijdens deze middagvullende excursie brengt u onder andere een bezoek aan de (Canadese) oorlogsbegraafplaats en ontdekt u welke sporen de oorlog heeft achtergelaten in onze Brabantse natuur.
Wanneer: zaterdag 24 augustus, zaterdag 29 oktober

Re-enactment
Van 25 t/m 27 oktober komt de geschiedenis tot loven in de museumtuin. Dutch Re-enactment Group ’40-45’ zal gedurende deze dagen aldaar een Duits oorlogskamp simuleren. Compleet ingericht met tenten, voertuigen, uniformen en wapens bestieren deze doorgewinterde mannen de Tongerlotuyn.
Wanneer: zaterdag 26 oktober