T T

Lezing Nobel streven

Slag bij Azincourt 8 november 2017

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. Frits van Oostrom reconstrueert in zijn boek Nobel streven, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details. Op 8 november geeft de auteur een lezing over ridder Brederode in de Rabogalerie van theater De Kring.

In zijn boek schetst Van Oostrom hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde… En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men over hem college gaf, en tot aan de Engelse koning Henry v. In Nobel streven is de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, gereconstrueerd en vervat in een verhaal.

Frits van Oostrom is Universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen. Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij in 1995 de Spinozaprijs. Zijn boek Maerlants wereld werd in 1996 bekroond met de AKO literatuurprijs. Van Oostrom was eveneens betrokken bij entoen.nu (de canon van Nederland) en het landelijke proces Duurzame geesteswetenschappen. Op zijn website www.fritsvanoostrom.nl vind je meer informatie over de auteur en zijn eerdere boeken.

De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in de Rabogalerie van theater De Kring, Kerkstraat 1 te Roosendaal. De toegang is gratis. De Henri Mastboom lezingenserie is een initiatief van het Tongerlohuys, het West-Brabants Archief en het Stadsarchief Breda. Van oktober 2017 t/m mei 2018 kun je verschillende lezingen rondom het thema Boeren, burgers en buitenlui in West-Brabant bezoeken.
 

Afbeelding: Schilderij Morning of the Battle of Agincourt, 25th October 1415, door Sir John Gilbert (1817–1897). Tijdens deze veldslag liet ridder Jan van Brederode het leven.