T T

Lezing Het Hollandse leger in de Franse tijd (1806-1814)

Fort Sabina 25 oktober 2017

In de Franse tijd doorkruisten circa zestigduizend Hollandse militairen in naam van Napoleon half Europa. De veldtocht naar Rusland (1812) en de beroemde passage van de Berezina zijn bekende episodes, maar onze landgenoten maakten veel meer mee in de Grande Armée. Ze vochten in Duitsland, Spanje en Polen en kregen te maken met de invoering van de dienstplicht. Tijdens deze lezing gaat Christiaan van der Spek in op de vraag hoeveel handelingsvrijheid de Hollandse legerleiding op verschillende momenten had. Bepaalde Parijs het militaire beleid of hadden de Hollanders zelf nog wat in de melk te brokkelen? Ook Lodewijk Napoleon en zijn relatie met de Franse keizer komt aan bod. Aan de hand van brieven en dagboeken worden gekeken naar de houding van de Hollandse officieren en soldaten. Hoe keken zij aan tegen Napoleon, waar lag hun loyaliteit en wat motiveerde ze om te vechten onder Franse vlag?

Dr. Christiaan van der Spek (MA) is sinds oktober 2012 werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Zijn onderzoek richt zich op het Nederlandse leger in de Franse Tijd. Hij promoveerde op dit onderwerp in 2016 met het proefschrift 'Sous les armes. Het Hollandse leger in de Franse tijd 1806-1814'. Bij het NIMH publiceerde hij eerder over de Bijzondere Bijstandseenheid Krijgsmacht (BBEK) en werkte hij mee aan een onderzoek naar het Staatse Leger in de 18e eeuw. Daarnaast heeft hij onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de binnenvaart door Holland en publiceert hij regelmatig over de geschiedenis van zijn woonplaats Gouda.

De lezing vindt plaats in de Middeleeuwse gewelvenkelder van het West-Brabants Archief in de Hofstraat 2b (achter het Markiezenhof) te Bergen op Zoom. De lezing start om 20.00 uur en de zaal gaat om 19.30 uur open. De toegang is gratis. De Henri Mastboom lezingenserie is een initiatief van het Tongerlohuys, het   West-Brabants Archief en het Stadsarchief Breda. Van oktober 2017 t/m mei 2018 kun je verschillende lezingen rondom het thema “Boeren, burgers en buitenlui” in West-Brabant bezoeken.

Foto: Fort “De Ruijter”, tegenwoordig bekend als Fort Sabina, werd in 1811 in opdracht van Napoleon gebouwd als verdedigingswerk. Collectie: West-Brabants Archief