T T

Show your dig!

Drie koppen, foto T. Brink 14 oktober 2017

Veel mensen dromen ervan: de tuin omspitten en een kistje vol zilveren munten tegenkomen. Anderen zoeken doelgericht de bodem af met een metaaldetector. De vondsten variëren van een kanonskogel tot een prehistorische vuursteen. Soms blijf je met vragen zitten: Wat heb je nu precies opgegraven, uit welke tijd dateert je vondst en waar werd ze voor gebruikt? In het Tongerlohuys is het op zaterdag 14 oktober tijd voor Show your dig!, een determinatiedag voor archeologische bodemvondsten. Twee deskundigen bespreken je bodemvondsten met je.

In het Tongerlohuys is op dit moment de tentoonstelling Onder Roosendaal, Nispen en Wouw, 5000 jaar wonen, leven en werken te zien. Hier krijg je een inkijkje in het archeologisch onderzoek van de afgelopen decennia en ontdek je waar in onze gemeente vondsten zijn gedaan. Ook de vondsten zelf kun je bekijken. Een kaart laat zien waar je het meeste risico loopt op een archeologische vondst.

Bodemvondsten
Inderdaad een mooie vondst gedaan? Op de determinatiedag bekijken archeologen Godfried Scheijvens en Pieter Dijkstra je vondsten. Het gaat daarbij niet om hoeveel euro’s je vondst waard is, maar om determineren en dateren. De twee archeologen weten echt alles over bodemvondsten in Noord-Brabant en hebben elk hun eigen specialisme. Zo is Godfried werkzaam op het Meldpunt Archeologische Bodemvondsten van de Provincie Noord-Brabant en is hij actief als registrator voor het PAN-project van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Pieter Dijkstra weet alles van de steentijd (gebruiksvoorwerpen van vuursteen en dierlijke resten). Voor zijn pensionering werkte hij jarenlang bij het archeologisch bureau BAAC in ’s Hertogenbosch.

Meer informatie
De determinatiedag vindt plaats op zaterdag 14 oktober van 10.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt € 2,50 en aanmelden is niet nodig. Voor dat bedrag mag je ook de tentoonstelling Onder Roosendaal, Wouw en Nispen, 5000 wonen, leven en werken over archeologie in het Tongerlohuys bezoeken. Kinderen mogen meekomen, zij hebben altijd gratis toegang tot het Tongerlohuys en kunnen in de tuin met een metaaldetector aan de slag. Show your dig! maakt deel uit van het programma van de Nationale Archeologiedagen en de Maand van de Geschiedenis.