Tentoonstellingen

8 maart t/m 17 april 2017

Passie

Vier maanden lang bivakkeerde de jonge Bosschenaar Guido van de Griendt in de Katholieke Kring, de toenmalige Roosendaalse schouwburg. De kunstenaar werkte in zijn atelier achter het toneel, sliep in de kleedkamer en ging alleen de weekenden naar huis. Zijn opdracht was het maken van een kruisweg voor de Sint-Janskerk: veertien grote zwart-wit tekeningen die het lijdensverhaal van Jezus weergaven. Van 1962 tot aan de sluiting in 2003 hingen de staties in de kerk. Vanaf 8 maart kun je de indrukwekkende kruisweg opnieuw bewonderen tijdens de tentoonstelling Passie in het Tongerlohuys.Inmiddels is Van de Griendt de tachtig al ruimschoots gepasseerd, maar het maken van deze kruisweg zal hij nooit vergeten. De kruisweg, een nabootsing van de lijdensweg van Christus vanaf het paleis van Pontius Pilatus tot aan de heuvel Golgotha, waar hij gekruisigd werd, staat tijdens de vastentijd (voorafgaand aan het paasfeest) centraal. Tijdens de kruisweg ‘lopen’ katholieken  biddend en herdenkend langs de veertien staties. Van de Griendt maakte een kruisweg waarin je niet alleen het lijden van Christus, maar van alle mensen herkent.
De nieuwe kruisweg kwam goed tot zijn recht in de juist gerestaureerde Sint-Janskerk, waarbij deze waterstaatskerk in zijn oorspronkelijke sobere schoonheid was hersteld. De tekeningen werden voorzien van dichtregels door de Roosendaalse dichter, schrijver en columnist Frans de Clercq. Tot slot werden ze op de lambrisering van de kerk geschilderd door Cees UijtdeHaag  van het schildersbedrijf in de Raadhuisstraat. “Hierdoor is de Roosendaalse Sint-Janskerk de eerste en enige kerk in Nederland, die een kruisweg bezit in de vorm van een rijmprent”, schreef de Volkskrant in 1963.


Boekje
De tentoonstelling Passie laat niet alleen de veertien originele staties zien, je maakt ook kennis met kunstenaar, dichter en kalligrafeerder. Verder is er volop aandacht voor de verschillende gezichten van het interieur van de Sint-Janskerk in de laatste honderd jaar.
Erfgoedbewaarder Jan Jongmans schreef het boekje De kruisweg uit de Sint-Janskerk, waarin het maken van de kruisweg en de geschiedenis van de Sint-Janskerk uitgebreid beschreven worden. Ook is de complete kruisweg erin opgenomen. Het boekje kun je voor € 9,50 aanschaffen bij Spirit in Roosendaal en het Tongerlohuys.   
Passie kwam tot stand in samenwerking met Spirit in Roosendaal.

 


 

 

Afbeelding: Statie VI - Veronica droogt het gezicht van Jezus

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-751 687
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte